Jèssica Albiach es perfila com la nova líder dels Comuns al Parlament
Aquesta és la proposta que ahir va consensuar l'executiva de Catalunya en Comú i que haurà de ratificar el grup parlamentari
Fonts del partit asseguren que el tàndem Jessica Albiach, com a presidenta i Elisenda Alamany, com a portaveu sembla "la millor solució" per donar resposta a un curs polític que es preveu molt intens
Barcelona
Respecte a la resta de càrrecs que ocupava Xavier Domènech dins del partit, la consigna oficial és que no cal córrer. La propera reunió de l'executiva està prevista pel dia 17 moment no hi ha intenció d'avançar-la. En declaracions a SER Catalunya, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau assegurava que cal “aprendre dels errors” que han comès internament, perquè han concentrat en una sola persona massa responsabilitats. “Li hem demanat massa en molt poc temps.” Colau ha recordat que Domènech va ser en poc més de dos anys, cap de llista a dues eleccions generals i després candidat a les autonòmiques convocades per Mariano Rajoy en aplicació de l’article 155. “Hem de fer autocrítica, sense dramatismes, i repartir més les responsabilitats internes”.
Pel que fa a Podem, s’ha convocat un consell ciutadà extraordinari per aquest pròxim dissabte, 8 de setembre, per analitzar la situació i prendre les mesures adequades per donar resposta a la situació”.
Esgotament personal i polític
Fonts de l’entorn més proper a Domènech confirmen que la raó de la seva renuncia és la que s’ha dit públicament, l’esgotament personal i polític davant d’un escenari al que Xavier Domènech no va arribar per iniciativa pròpia sinó arrossegat per les circumstàncies. Després de guanyar les eleccions generals com a cap de llista per Barcelona, Domènech va estar a punt de ser president del congrés dels diputats –possibilitat que es va frustrar després que PNV, ERC i Convergència pactessin amb el PP per nomenar Ana Pastor- i va assumir un paper destacat dins del grup confederal, en el que s'hi sentia molt còmode. Tot això es trenca de manera precipitada quan Mariano Rajoy utilitza el 155 per convocar eleccions el 21 de desembre i Ada Colau l'assenyala en una entrevista a la sexta com a candidat
Anunci que va agafar per sorpresa a Pablo Iglesias i a altres dirigents de les confluències i que diferents sectors del partit veuen com una jugada de l'alcaldessa per treure's la pressió i la responsabilitat de sobre en un moment molt complex. Domènech assumeix el repte, a contracor, i el que es troba en arribar a Catalunya no ajuda a que canvií el sentiment: ni les disputes internes tant a Catalunya en Comú com a Podem, ni les desqualificacions personals a banda i banda dels sectors més radicals de l'independentisme i de l'unionisme, ni el fet que l'acumulació de responsabilitats i actes mediàtics faci impossible la seva vida familiar. Fonts del seu cercle més íntim consideren la seva renuncia con una “boníssima noticia”.
Des de l’àmbit polític, el gruix de les reaccions han estat per lloar la figura de Domènech i agrair-li la feina feta. El líder de Podem, Pablo Iglesias ha admès que hagués volgut que Xavier Domènech continués al capdavant dels comuns a Catalunya. "Catalunya perd un gran polític però els seus estudiants recuperaran al millor professor. T'estimo molt amic", ha escrit Iglesias en un missatge des del seu compte de Twitter.
El líder del PSC, Miquel Iceta s’ha declarat “colpit” per la renuncia de Domènech i ha subratllat que es tracta d'una "pèrdua pel Parlament, la política catalana i les esquerres”. Des del PP, Xavier García Albiol ha titllat Domènech de persona “coherent” i “correcta” però ha subratllat que la seva marxa "posa en evidencia" la crisi interna dels Comuns i de Podem”.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...