Sociedad

Damià Calvet reclama que la Generalitat participi en la gestió del Prat

El departament de Territori impulsarà l'Estratègia de Mobilitat 2040, el full de ruta de les actuacions que s'han de fer en els propers 20 anys en transport i en infraestructures

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. / Nazaret Romero ACN

Barcelona

El conseller de Territori, Damià Calvet, torna a demanar que la Generalitat pugui participar en la gestió de l'Aeroport del Prat. Aquesta és una de les reclamacions que farà al ministre de Foment, José Luis Ábalos, en la reunió que mantindran en les pròximes setmanes.

Calvet, en una conferència al Cercle d'Infraestructures, ha dit que el govern de Pedro Sánchez ha de passar "de les bones paraules, als fets". I en aquest sentit s'ha preguntat si deixarà que la Generalitat "digui la seva" en la gestió del Prat. Ha afegit que el nou president d'Aena, Maurici Lucena, hauria de ser capaç de traslladar que el model d'aeroports descentralitzat no és una cosa que reclama només la Generalitat, sinó també la societat civil.

El conseller de Territori ha assegurat que ara mateix tenen la sensació que només es demana l'opinió i l'ajut del govern català "quan les coses no funcionen a l'Aeroport". Diu que se'ls crida "per apagar focs". Calvet s'ha referit en aquest punt a l'informe del web d’estadístiques aèries Flightstats que diu que gairebé la meitat dels vols del Prat han patit retards aquest estiu.

La gestió de l'aeroport no és l'única demanda de la Generalitat. El conseller també insisteix que el govern de Sánchez hauria de retirar el recurs que el PP va presentar contra la llei catalana de canvi climàtic i complir els compromisos del Corredor del Mediterrani.

A més, Calvet diu que vol convèncer el ministre José Luis Ábalos que és fonamental implantar la vinyeta, un sistema de pagament anual per circular per les vies d'altes capacitats. Amb els diners d'aquesta taxa, es podria pagar el manteniment de les infraestructures actuals i fins i tot, segons el conseller, aportar recursos al transport públic.

Estratègia de Mobilitat 2040

El conseller de Territori també ha anunciat que el seu departament impulsarà l'Estratègia de Mobilitat 2040. Serà el full de ruta de les actuacions que s'han de fer en els pròxims 20 anys en transport públic i privat i en infraestructures. El document haurà de determinar, per exemple, quines inversions són les prioritàries i també com es finançaran.

Aquesta estratègia que es farà amb criteris de sostenibilitat i planificació territorial i haurà de tenir en compte també els canvis tecnològics i els que es produiran en els models de treball.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00