Sociedad

Campanya per detectar la sèpsia en menys d'una hora

Un de cada dos casos de sèpsia es detecta en la primera hora d'atenció a urgències. Solen ser els casos més greus

Accés principal de l'Hospital de Mataró / Jordi Pujolar ACN

Barcelona

Professionals de l’Hospital de Mataró i l’Hospital Vall d’Hebron i l’associació de familiars de pacients “Aturem la sèpsia” preparen una campanya per conscienciar els propis facultatius de la importància de reduir el temps de detecció de la sèpsia, una malaltia que a Catalunya provoca cada any unes 4.000 morts. La campanya es dirà “Tens una hora per detectar la sèpsia” i es difondrà l’any que ve a congressos mèdics.

Segons el cap de la UCI de l'Hospital de Mataró, Joan Carles Yébenes, un dels reptes que encara té el protocol del Departament de Salut per atendre aquesta malaltia –l'anomenat Codi Sèpsia–, és reduir el temps de detecció a menys d'una hora. “Reduir el temps de detecció és l’eina fonamental per combatre la sèpsia. El retard en el tractament antibiòtic s’associa a un pitjor pronòstic tant de la funció orgànica com de la vida”.

Ara, aproximadament, només el 55% dels casos es detecta en la primera hora d'atenció a urgències. I el temps mitjà és de 90 minuts. Els casos més greus es detecten pràcticament tots en la primera hora. Yébenes, que també és assessor del Codi Sèpsia, atribueix aquest retard en el diagnòstic a la dificultat d'identificar-la. És una malaltia que es pot generar per qualsevol infecció en qualsevol pacient i amb una simptomatologia inespecífica .

A Catalunya cada any es diagnostiquen 25.000 casos de sèpsia i 4.000 acaben morint. Són més morts que les que provoquen els infarts i els ictus junts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00