Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas

Sociedad

Baselga dimiteix com a director mèdic de Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Plega després que es conegués que no havia divulga, pagaments milionaris de les farmacèutiques que podien posar en qüestió els seus articles d'investigació

El doctor Josep Baselga, el 25 d'octubre del 2016, dia que va rebre el Premi Internacional Catalunya / Arxiu ACN ACN

Barcelona

El doctor català Josep Baselga ha dimitit avui com a director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York després que es conegués que no havia divulgat, com és preceptiu, pagaments milionaris de la indústria que podien posar en qüestió els seus articles d'investigació.

Tal com van informar recentment el diari The New York Times i la plataforma d'investigació ProPublica, Baselga no va divulgar milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques els últims anys ometent aquests llaços financers en dotzenes d'articles d'investigació publicats en mitjans prestigiosos, com The New England Journal of Medicine i The Lancet.

En la seva carta de comiat, Baselga (Barcelona, 1959) demana disculpes si la situació creada 'ha causat incomoditat professional o personal' a qualsevol dels seus col·legues del Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

'Em responsabilitzo per no fer les revelacions apropiades en revistes científiques i mèdiques i en reunions professionals. Ja vaig actualitzar les divulgacions en publicacions mèdiques i continuaré fent-ho fins que el registre estigui complet', ha dit.

Baselga ha volgut deixar clar que, si bé va poder 'haver estat inconsistent en la divulgació, els articles no qüestionen la validesa de la investigació i els estudis que es van publicar'. 'Estic compromès amb la transparència i la responsabilitat en tots els nostres tractes. Aquest és el meu objectiu i sé que necessito fer-ho millor. Sé que vostès comparteixen el meu compromís de desenvolupar nous tractaments i medicaments que ajudaran als nostres pacients que pateixen de càncer', va afegir Baselga dirigint-se als seus col·legues.

Baselga és una figura destacada en la lluita contra el càncer, era fins ara el director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center i ha tingut funcions assessores amb Roche i Bristol-Myers Squibb, entre d'altres corporacions.

Ha participat també en empreses emergents que proven teràpies contra el càncer i ha desenvolupat un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs que van revolucionar els tractaments contra el càncer de mama.

Segons la investigació de The New York Times i ProPublica, Baselga no va seguir les regles de divulgació financera establertes per l'Associació nord-Americana per a la Investigació del Càncer quan era el seu president.

També va ometre els pagaments que va rebre de companyies relacionades amb la investigació del càncer en els seus articles publicats en la revista del grup, Cancer Discovery. Al mateix temps era un dels dos editors cap de la revista.

Des de 2014, havia rebut més de 3 milions de dòlars de Roche en honoraris de consultoria i per la seva participació en una companyia.

Baselga no va qüestionar en els seus dia les seves relacions amb almenys una dotzena d'aquestes companyies i va dir que els lapsus de revelació no van ser intencionats.

Es va comprometre a corregir en 17 articles els seus informes de conflicte d'interessos, inclosos The New England Journal of Medicine, The Lancet i la publicació que edita, Cancer Discovery.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00