Sociedad
FINAL DE LEGISLATURA

Martí fa una defensa aferrissada del coprincipat al darrer debat d'orientació

El cap de Govern orienta la seva darrera intervenció en un ampli balanç de la feina feta, amb pocs anuncis

El cap de Govern, Toni Martí, repassant amb un dels seus assessors el discurs, moments abans de l'inici del debat d'orientació política. / M.F. ANA

Andorra la Vella

El cap de Govern, Antoni Martí, fa una defensa aferrissada el coprincipat i anuncia un programa d'ajuts a les PIMES dotat amb 190.000 euros en el seu darrer Debat d'Orientació Política.

Al llarg de les tres hores que ha durat el seu discurs, ha fet un balanç dels poc més de 7 anys de mandat en què ha assegurat que al final de legislatura deixaran Andorra en millors condicions i més ben preparada per afrontar els reptes del futur que la es van trobar el 2011.

Ha reconegut que la crisi BPA va condicionar l'inici d'aquesta segona legislatura i que va fer trontollar el sector financer. Ho ha tillat de "terratrèmol del qual avui en dia es deixen seguir algunes rèpliques". Està satisfet de com el país se'n va sortir d'aquesta crisi, tot i que li hagués agradat avançar en la recerca del prestador d'última instància i també ha defensat l'adhesió al Fons Monetari Internacional.

Sobre una de les qüestions que tornen a estar d'actualitzat com la despenalització de l'avortament, Martí ha defenat a capa i espasa l'actual model d'Estat i el mateniment del coprincipat. Assegura que aquesta figura fa un gran servei a Andorra i que gràcies als dos coprínceps s'ha pogut desplegar la xarxa de convenis de no doble imposició. Ha deixat, clar, però, que no és possible despenalitzar l'avortament i mantenir el coprincipat.

Tenint en compte que s'està a pocs mesos d'esgotar la legislatura, ha fet molts pocs anuncis. Destaca el programa d'ajudes que tirarà endavant la Iniciativa Actua destinada a les petites i mitjanes empreses per a la seva innovació o internacionalització. El pressupost serà de 190.0000 euros amb una subvenció màxima de 6.000. També es posarà en marxa a la tardor el Punt Empresa entès com una finestreta única per als empresaris i professionals i que estarà sistuat a l'edifici del Prat del Rull.

Un altre dels anuncis ha estat que l'edifici de Ràdio Andorra acollirà les dependències del Ministeri de'Afers Exteriors i acollirà un museu.

Pel que fa als reptes immediats el cap de l'executiu ha començat per l'acord d'associació amb la Unió Europea que haurà de tancar Govern vinent. en aquest sentit, ha defensat la transitòria del tabac i remarca que és de les més llargues que ha acceptat la comunitat europea.

Per concloure, ha dit sentir-se orgullós del país que tenim.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00