Sociedad

Nou front judicial dels ecologistes contra el polèmic xalet de la cala del Golfet

Han portat el Servei de Costes de l'Estat als jutjats per demanar que ampliïn l'espai públic

Vista general del xalet que es construeix a el Golfet / Salvem el Golfet

Calella de Palafrugell

La plataforma Salvem el Golfet ha presentat un contenciós contra el Servei de Costes de Girona per exigir que revisin la zona maritimoterrestre per delimitar de què és o no espai públic.

Aquesta zona s'acaba ara al mig del penya-segat, on piquen les onades, i l'associació demana que el punt es fixi al coronament del penya-segat. Això, segons els ecologistes, hauria de fer replantejar el xalet que s'està acabant de construir a dalt de la cala.

"La casa no seria tant al penya-segat si en el seu moment s'hagués revisat aquesta delimitació", assegura la portaveu de l'associació Margarita Riera.

Margarita Riera assegura que la zona maritimoterrestre del Golfet, com molts altres espais de la Costa Brava, es va fixar abans de la Llei de costes de 1988.

Margarita Riera, portaveu Salvem el Golfet

00:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000166173/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta antiga delimitació és la que preval per un ordre estatal del 2000, "sense haver revisat amb cura i rigor els pendents del penya-segat", segons ha denunciat l'associació en un comunicat.

La plataforma contrària al xalet s'escuda en un article de la Llei de costes que diu que pertanyen al domini públic maritimoterrestre estatal "els terrenys penya-segats sensiblement verticals, que estiguin en contacte amb el mar o amb espais de domini públic maritimoterrestre, fins a la seva coronació".

També argumenten que hi ha una fita (M-55) que estableix aquesta delimitació, encara que segons l'administració aquest pedró estaria malposat.

Denúncia a Costes

Aquesta situació la van denunciar al Servei de Costes de l'estat, que va emetre una resolució que no va satisfer la plataforma, que va replicar amb un recurs potestatiu de reposició, que alhora va ser rebutjat pel govern. Finalment, la plataforma ha acabat recorrent a la Secció Tercera de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Margarita Riera assegura que l'administració central es va comprometre a "revisar" l'estat de la cala del Golfet, però que no tenen cap concreció.

La plataforma afirma en el text presentat a l'alt tribunal: "El cert és que el Servei Provincial de Costes de Girona no ha efectuat cap de les Actuacions sol·licitades i ni tan sols ha tramitat i resolt en la forma preceptiva, la denúncia presentada".

La zona maritimoterrestre és el límit entre l'espai públic de la costa i els terrenys de domini privat. Segons la Llei de costes, després de la zona pública, hauria d'haver-hi un espai de "servitud de trànsit", que és una franja de 6 metres lliure de construccions.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00