Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Sociedad

Menors dormen a comissaries de Mossos perquè els centres estan desbordats

El problema per l'arribada massiva de nois i noies estrangers sols s'aguditza a les principals capitals catalanes

La imatge mostra un grup de menors immigrants dormints als bancs d'una comissaria / Cadena SER

Barcelona

Almenys 7 menors estrangers, la majoria menors d’edat, han dormit aquesta nit en els bancs de fusta que hi ha al vestíbul de la Comissaria dels Mossos de l’Eixample de Barcelona, situada a la Plaça d’Espanya, edifici que és també la seu de la Regió Metropolitana de la capital catalana.

Más información

Una circular interna dirigida a les comissaries, a la qual ha tingut accés SER Catalunya, recorda que “la Direcció d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) no disposa de cap centre per ingressar menors encara que sigui de manera provisional”. Davant d’aquesta situació, la direcció dels Mossos recorda que si els agents localitzen un menor o algun es presenta a comissaria -com està passant darrerament, per exemple a Girona- l’han de dur a l’Oficina d’Atenció al Menor (OAM) “per fer les gestions d'identificació i posteriorment portar-lo a la zona pública de la comissaria a l'espera que ens diguin a quin centre o espai cal dur-lo”. I és el que ha passat aquesta passada nit a la Comissaria de l’Eixample de Barcelona on aquests menors han dormit a l’espera de portar-los a algun centre, que actualment estan col·lapsats. A la comissaria de Girona a Vista Alegre hi han passat la nit quatre nois i un altre ha dormit a la comissaria dels Mossos de Roses.

Dormint en despatxos i oficines

La decisió que les comissaries dels Mossos es facin càrrec de la primera acollida dels joves arriba després que la Generalitat s'hagi vist desbordada per la manca de places. Des que la Generalitat va haver de tancar un centre obert al barri d'Hostafrancs, s'han utilitzat les oficines de la Direcció General d'Atenció a la Infància, a l'Avinguda Paral·lel, que ha arribat a acollir fins a 70 menors durant les darreres setmanes. Molts dels joves dormien al terra o sobre les taules dels despatxos o les sales de visites. Alguns d'ells consumien cola en el mateix edifici de la Generalitat. La setmana passada el Sistema d'Emergències Mèdiques va haver d'ingressar a l'hospital dos joves per inhalació de tòxics, i els Mossos han rebut diversos avisos per aldarulls i baralles en aquest edifici de la Generalitat. Després que els treballadors de la Direcció General hagin presentat diverses denúncies, una als Mossos d'Esquadra i l'altra a Inspecció de Treball, la Generalitat els ha fet fóra d'aquest espai i ha demanat disculpes als funcionaris que han hagut de conviure amb els nois.

Cadena SER

L'últim centre inaugurat recentment a Mataró de 90 places, va quedar ple la passada nit de dilluns 17 de setembre, moment en que la Direcció General d'Atenció a la Infància va optar per ubicar-los en comissaries dels Mossos. Als últims 15 mesos la conselleria d'afers socials ha obert un centenar de centres per acollir-los, però segueixen sent insuficients.

L’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats (MENA) és un problema que s’arrossega des de fa mesos i que s’ha accentuat durant aquest estiu posant al límit la capacitat de resposta de la Generalitat. Només en dos mesos n'han arribat més de 950 i en tot l'any ja se n'ha hagut d'acollir uns dos mil. És el doble de l'any passat, que ja es va considerar com un any rècord d'atenció de menors migrants.

A més, alguns d’ells no volen estar en centres i fugen. SER Catalunya va avançar fa pocs dies que una trentena de joves, la meitat menors, malviuen entre deixalles i runa en unes cases abandonades de Can Batlló on es dediquen a beure, drogar-se i robar. Precisament, les alertes estan enceses també des de fa mesos per les baralles i delictes que cometen alguns dels joves que deambulen pels carrers de diverses ciutats catalanes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00