Sociedad

Els Mossos ja no acolliran més menors a les comissaries

La policia catalana ha comunicat a la conselleria d'Afers Socials que portaran els joves que identifiquin a "qualsevol" centre d'acollida per evitar que dormin a les comissaries

La comissaria dels Mossos a Santa Coloma de Gramenet, un dels centres que fins ara havia acollit menors immigrants / Google Street View

Barcelona

Comissares de Roses, Barcelona. Cerdanyola, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Girona o Premià de Mar són només algunes de les que a les darreres hores han servit com espais d'acollida per als menors immigrants i desemparats que no deixen d'arribar a Catalunya i que han desbordat tots els centres de menors per falta de places. Afers Socials va demanar als Mossos que s’ocupessin d’aquests nois i noies com a mesura excepcional mentre buscaven una solució. L’arribada de joves ha provocat també problemes a les comissaries i incomoditat pels menors ja que sent espais de seguretat en algunes dependències han de dormir en espais públics, sovint a l’entrada sobre un matalàs o sobre un banc de fusta i a la vista de tothom que entra. Aquesta nit molts joves l’han tornat a passar a les comissaries.

Davant d’aquesta situació, els Mossos s’han plantat i ja han comunicat a Afers Socials que portaran els adolescents als centres de menors un cop identificats, tinguin o no tinguin llits suficients per a tothom.

Cadena SER

“Equips de Mossos d’Esquadra portaran a qualsevol dels Centres que la Direcció general té a Catalunya, persones menors d’edat que han estat identificades a dependències policials per tal que siguin ateses. Així ens ho han fet saber els mateixos Mossos d’Esquadra a través d’una comunicació”, diu una carta que la directora d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, Georgina Oliva ha enviat als centres de protecció.

Els adverteix que qualsevol d'ells pot rebre la trucada dels Mossos amb un o diversos menors desemparats. "Tots han de ser acollits", diu Oliva, tot i que no sap en quins centres concrets es desplaçaran es agents. Es tracta, insisteix la missiva, d'una situació d'emergència, sobrevinguda i excepcional, que la Generalitat està treballant per resoldre el més ràpid possible.

En el que portem d’any gairebé dos mil menors han emigrat des del nord d’Àfrica fins a Catalunya per quedar-s’hi. Prop d’un miler ho han fet al juliol i l’agost, és el doble que l’any passat, quan ja es van batre tots els rècords. En els últims 15 mesos la Generalitat ha obert un centenar de centres de nova creació per acollir-los a tots. Són clarament insuficients, davant l’arribada constant de joves. De mitjana, al dia en venen una vintena. Alguns s’escapen, opten per beure, col•locar-se amb cola i dissolvent i robar al carrer mentre viuen entre runes o en descampats.

Más información

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00