Sociedad

Torra demana la dimissió del president del CGPJ

Demana la dimissió del president del CGPJ pels missatges d'uns jutges contra líders independentistes que han aparegut en un xat oficial de la judicatura

Torra demana la dimissió del president del CGPJ

Declaració institucional del president de la Generalitat, Quim Torra, arran de l'aparició de missatges de jutges desqualificant el moviment independentista

Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, per missatges contra líders independentistes de jutges apareguts en un xat oficial de la judicatura.

En una declaració institucional des del Palau de la Generalitat, Torra ha sortit al pas de les informacions publicades inicialment pels mitjans digitals eldiario.es i El Món, segons les quals membres de la magistratura, en correus corporatius al voltant de l'1-O, comparaven la situació a Catalunya amb el nazisme i es mostraven crítics cap als responsables del Govern.

Per al president, els correus estan plens "d'insults, burles i amenaces" que resulten "inacceptables en un estat democràtic" venint de la judicatura. "Les converses són una demostració més de l'absència absoluta d'imparcialitat judicial. La independència judicial és un dret, la seva defensa és inexcusable en els jutges", ha reclamat. I és que Torra creu que els correus tenen "una gravetat d'una intensitat que qüestiona els fonaments de l'Estat de dret". "Els jutges no poden mantenir cap vinculació ni mostrar favoritisme ni tracte preferent. I els missatges demostren que tenen un interès directe en el cas que estan jutjant",

Torra ha reclamat 'obrir una investigació per determinar els autors dels missatges i identificar en quins procediments judicials han participat', i ha instat la Fiscalia General de l'Estat a 'iniciar una investigació per depurar les responsabilitats penals que puguin tenir els autors dels missatges'.

També ha dit que avui mateix demanarà al president del Govern, Pedro Sánchez, una actuació 'immediata i contundent', ia més encarregarà a la Generalitat un informe jurídic sobre possibles accions a emprendre.

El president de la Generalitat diu que el contingut dels missatges respon a l'existència de "converses que atempten contra els principis més basics que han d'exercir la judicatura". "Són uns fets d'una gravetat extraordinària que demostren l'absència d'independència judicial", ha afegit.

En aquest sentit, ha exigit "la dimissió immediata del president del CGPJ", Carlos Lesmes, i que s'obri al sí de la judicatura espanyola "una investigació per determinar els autors dels missatges i identificar els procediments judicials on han participat". És per això que ha reclamat també que la Fiscalia General de l'Estat "iniciï una investigació per depurar responsabilitats penals" al respecte.

A més, Torra demana  a les autoritats europees "que actuïn" contra la judicatura espanyola per la seva falta d'independència "com es faria amb qualsevol Estat que entrés en una deriva autoritària". "M'adreçaré a la secretària europea de Justícia, perquè la falta d'independència judicial és un problema europeu i callar incentivarà que altres facin el mateix"

Más información

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00