Sociedad

Barcelona aprova que 30% dels nous habitatges construïts siguin assequibles

L'Ajuntament diu que amb aquesta norma el 75% de la població de Barcelona tindrà cada any accés a unes 350 habitatges amb lloguers al voltant dels 510 euros i a pisos de compra per 137.000

EUROPA PRESS

Barcelona

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui obligar els promotors privats a destinar a habitatge protegit el 30% dels nous o rehabilitats de més de 600 m2, i que el consistori tingui dret preferent per adquirir-los.

La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz ha assenyalat que amb aquests canvis el 75% de la població de Barcelona tindrà cada any accés a unes 350 habitatges amb lloguers al voltant dels 510 euros i a pisos de compra per 137.000 euros.

Les modificacions del Pla General Metropolità (PGM) que ho faran possible han sortit endavant amb un suport ampli i ara només falta el vistiplau de la Subcomissió d'Urbanisme de Barcelona per a l'aprovació definitiva i aplicació.

La norma que permet obtenir més habitatge de protecció pública a sòl públic consolidat s'ha aprovat amb els vots a favor del BComú, PDeCAT, ERC, PSC, CUP i els dos regidors no adscrits, Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé, l'abstenció de Cs i el vot en contra dels tres regidors del PP.

També la que amplia el dret de tempteig i retracte de l'ajuntament a tota la ciutat s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups, excepte el PP.

La mesura de reservar el 30% per a HPO, pionera a tot Espanya, l'han promogut la FAVB, PAH, Observatori DESC, ABTS i Sindicat de Llogaters i, després del debat, l'alcaldessa Ada Colau, que va ser portaveu de la PAH, manifestament emocionada, els ha felicitat perquè "no s'han rendit, han estat exemple i referent i han anat molt per davant de les institucions marcant el camí des del principi".

"Només tinc paraules d'agraïment per la seva valentia i per aquest canvi de paradigma perquè finalment es comencin a fer mesures reals i no retòriques per protegir el dret a l'habitatge i fer que no sigui una mercaderia, sinó un dret fonamental", ha manifestat.

Colau també els ha donat les gràcies als grups polítics municipals per la "valentia" d'haver propiciat aquest "canvi de paradigma", i ha demanat a les forces polítiques mantenir aquesta majoria per ampliar la reserva a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i perquè el Congrés aprovi la reforma de la llei del lloguer.

En el debat, el portaveu de Cs, Koldo Blanco, ha explicat que s'han abstingut en la modificació per a la reserva del 30% i a favor de l'ampliació a tota la ciutat del dret de tempteig i retracte perquè estan convençuts que la primera s'ha fet de manera precipitada i pot resultar "ineficaç o tenir resultats contraris als que tots desitgem", mentre que amb l'extensió "sí que serà efectiu ampliar el parc públic d'habitatge".

De la seva banda, el president del PP, Alberto Fernández, ha explicat el no del seu grup en el convenciment que són "una cortina de fum" ja que manquen d'un pla econòmic, i ha manifestat els seus dubtes que la comissió d'Urbanisme de la Generalitat les ratifiqui.

L'obligació del 30% d'habitatge assequible que recull la MPGM de l'Ajuntament de Barcelona s'aplicarà a les noves llicències que es tramitin a partir de l'aprovació definitiva, excepte les que acreditin transaccions efectuades -compra de solar- entre l'1 de juliol del 2016 i l'aprovació inicial.

La mesura que declara tot el municipi de Barcelona com a àrea amb dret de tempteig i retracte s'aplicarà durant sis anys, prorrogables a sis més, i inclourà edificis plurifamiliars, propietats verticals, terrenys sense edificar, edificacions en mal estat, habitatges sotmesos a l'impost d'habitatges buits i habitatges protegits.

A més, el ple ha aprovat avui per unanimitat que l'Ajuntament de Barcelona formalitzi el préstec de fins a 20 milions d'euros amb l'Institut Català de Finances de la Generalitat per incrementar la inversió en habitatge social en el marc del Consorci de l'Habitatge de Barcelona

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00