Sociedad

Adéu a Montserrat Caballé

La soprano Montserrat Caballé ha mort la passada matinada als 85 anys d'edat a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona

Getty Images

Barcelona

La soprano tenia una salut era delicada des de feia anys, es trobava ingressada des de mitjans del passat mes de setembre per una malaltia que patia des de feia temps.

El funeral de l'artista, una figura de primera rellevància de l'òpera a nivell internacional, tindrà lloc dilluns que ve al migdia al tanatori de les Corts de Barcelona.

Una figura internacional

La soprano catalana Montserrat Caballé, morta aquesta matinada, era una de les grans veus líriques del segle XX, la més universal de les cantants d'òpera espanyoles, una diva a l'altura de mites com Maria Callas, Joan Sutherland, Elisabeth Schwarzkopf o Renata Tebaldi , tant per la seva qualitat vocal com pel seu domini de la tècnica.

Al llarg dels seus més de 50 anys de carrera, Caballé ha interpretat centenars d'òperes i concerts en els principals teatres de tot el món al costat de les millors orquestres i repartiments, gràcies a un repertori que abasta prop de 90 papers corresponents a més de 40 òperes.

La seva veu s'ha escoltat al costat de les millors orquestres i els més prestigiosos directors, entre ells Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, James Levine, Claudio Abbado, Seiji Ozawa o Riccardo Muti.

En el seu repertori figuraven 'La serva padrona' (Pergolesi); 'Così fan tutte' (Mozart); 'Norma' o 'I puritani' de Bellini; 'La favorita' (Donizetti); 'Il Trovatore', 'La Traviata', 'Un Ballo in Maschera' i 'Aida' (Verdi); les heroïnes 'Isolda' i 'Sieglinde' de Wagner; el quartet de Puccini ( 'Tosca', 'La Bohème', 'Madame Butterfly' i 'Turandot'); la 'Adriana Lecouvreur' de Cilea; o la 'Salomé' de Strauss.

La soprano sempre es va sentir especialment unida al Liceu i, així, va ser la primera cantant que va mostrar el seu suport incondicional en quedar destruït per les flames el 1994, cantant davant les seves ruïnes i donant una important quantitat per a la seva reconstrucció.

L'emblemàtic teatre també ha tingut sempre molt present al seu diva, a qui va convertir en 2002 en la primera dona sòcia del Cercle del Liceu i a la qual va dedicar aquest any el llibre 'Montserrat Caballé, 40 anys al Liceu'.

Al gener de 2012, el Liceu va homenatjar Caballé amb motiu del 50 aniversari del seu debut al teatre barceloní amb una gala que va comptar amb la presència de nombrosos companys de professió i amics de la soprano, com els tenors Josep Carreras i Juan Diego Flórez o el baríton Joan Pons.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00