Política

A la presó fins al judici: el calendari dels polítics empresonats del Procés

No seran traslladats de forma permanent a Madrid si demanen assistir a les qüestions prèvies

El Suprem pretén deixar el cas vist per a sentència abans de les eleccions municipals del maig

Cárcel de Estremera donde estuvieron encarcelados en un primer momento / Alberto Pozas

Madrid

Els nou polítics independentistes empresonats seguiran en presó provisional fins que arrenqui el judici davant la sala Penal del Tribunal Suprem. Fonts judicials confirmen a la Cadena SER que ni el magistrat instructor ni la sala que supervisa el procés judicial tenen intenció de revocar aquesta mesura cautelar, alhora que la Fiscalia no considera a dia d'avui que hagin de quedar en llibertat abans que comenci el judici d'aquí a uns mesos.

Más información

Nou líders independentistes catalans continuen empresonats a les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Dolors Bassa. Alguns porten un any a la presó provisional i altres, des de març. Abans de ser traslladats a presons catalanes el passat mes de juliol, havien estat a Soto del Real, Estremera i Alcalá de Henares.

El Tribunal Suprem es prepara per celebrar el judici contra els divuit líders independentistes que no s'han fugat. Les previsions que manegen a dia d'avui a l'alt tribunal situen l'arrencada del plenari amb les qüestions prèvies a finals de novembre o ja al desembre, i amb els interrogatoris dels imputats ja al mes de gener de 2019. Fins aleshores, tret d’un improbable canvi de criteri, la meitat d'ells seguiran a la presó.

Durant l'últim any, Fiscalia, jutge instructor i sala d'apel·lacions han apostat per mantenir-los en presó davant el risc de fuga i de reiteració delictiva i, només en una ocasió, el Ministeri Públic va accedir a la llibertat de Forn per motius desalut. El Suprem els va negar per última vegada la llibertat el passat tres d'octubre.

 Tornada per cap d´any

El calendari previst per al judici, a dia d'avui, planteja diversos dubtes sobre els trasllats dels nou empresonats: quant de temps passaran a Madrid fins que quedi vist per a sentència i quan seran traslladats des de les presons catalanes. Fonts del cas apunten que no cal que estiguin presents durant les qüestions prèvies de finals d'aquest any, encara que poden sol·licitar ser traslladats a Madrid.

Tant si són traslladats en aquest moment o ja quan arrenquin els interrogatoris, fonts del procés expliquen que la intenció és que passin a Catalunya el temps que transcorri entre els dos moments del judici, que inclouria Nadal i Cap d’any. Els interrogatoris estan previstos per després de la festivitat de Reis; després romandran en una presó madrilenya fins que el judici quedi vist per a sentència, llevat que alguna causa de força major - per exemple, per malaltia - els impedeixi acudir.

Sentència després de les eleccions

Seguint la seva tradició d'intentar coincidir en el temps amb esdeveniments polítics rellevants, el Tribunal Suprem busca que aquest primer judici contra el 'Procés' no se solapi, en la mesura del possible, amb les eleccions municipals de l'any que ve: està previst que el judici acabi abans i en cap cas es contempla que la sentència estigui preparada i signada abans del diumenge electoral, el 26 de maig.

El calendari del judici quedarà marcat en els pròxims mesos, tot i que en qualsevol element es poden introduir modificacions: el nombre de testimonis, que s’allarguin les declaracions o la compatibilitat dels cinc magistrats de la Sala Penal del Suprem amb altres casos per deliberar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00