Sociedad

Rescaten dues noves figures de l'arqueta de Banyoles

Aquest dissabte es podran tornar a veure en públic en motiu de les festes de Sant Martirià

La banda d'Erik el Belga va robar els anys 80 aquesta obra del segle XV de plata policromada

Les últimes peces recuperades, dedicades a Sant Cristòfol i Santa Anna / Ràdio Girona

Girona

Les dues peces de l'arqueta de Banyoles, rescatades pel bisbat de Girona, es tornaran a exposar aquest cap de setmana. Ho faran 38 anys després que la banda d'Erik el Belga, el lladre d'art més prolífic del segle XX a Europa, robés aquesta obra del segle 15 de plata policromada.

Les va robar l'any 1980 la banda del cèlebre lladre d'art Erik el Belga, i des d'aquell moment han estat en mans de col·leccionistes. Són les figures en plata policromada de Santa Anna i Sant Cristofol, datades del segle XV. La peça de Santa Anna és especial perquè porta en braços a la mare de Déu que a la vegada porta en braços el nen Jesús.

El bisbat de Girona les va localitzar fa uns mesos a antiquaris de Londres i a Brussel·les que les venien en bon estat de conservació. Les ha aconseguit gràcies al paper negociador de l'advocat Carles Mascort, que comptava amb la confiança del bisbat, de l'estat i també de l'ajuntament de Banyoles. Aquest jurista explica per què calia recuperar-les ràpid de mans dels antiquaris.

Carles Mascort: "Aquestes peces són incomparables"

00:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000167502/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El bisbe Francesc Pardo ho ha definit com una operació "secreta" i de "màxima discreció", feta amb l'ajuntament de Banyoles i tècnics de l'estat. Per això no ha volgut dir quant els ha costat l'adquisició.

Francesc Pardo: "És un treball de recuperació com d'espionatge"

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000167500/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amb aquestes dues s'ha aconseguit recuperar 23 de les 28 peces espoliades. Es podran veure al monestir de Sant Esteve de Banyoles aquest dissabte en motiu de la festa de Sant Martirià. Aquest cop, però, estaran protegides per tres alarmes de seguretat diferents.

Després s'enviaran a Madrid, on les restaurarà el ministeri de Cultura a finals d'any, i llavors tornaran a lluir de nou al monestir de Banyoles. Encara queden per recuperar les peces de Sant Miquel, Pau, Esteve, Bàrbara i Pere.

Erik el Belga, mentrestant, segueix retirat a un poble de Màlaga i ara ajuda a la policia a trobar art robat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00