Sociedad
FC Barcelona

El Barça assumeix el criteri de la Lliga que rebaixa la xifra del deute

FC Barcelona

Barcelona

Ja en la memòria de la temporada passada, 2016-2017, el FC Barcelona reconeixia un deute de 247 milions. Però “tanmateix” ja deia el Barça en la seva memòria que la La Liga fixava una altra metodologia molt més favorable i ajustada a la indústria del futbol.

A l'hora de calcular, aquesta nova metodologia es basava en la suma de deutes a bancs, creditors, traspassos i descomptava la tresoreria corrent i a l'hora no incloïa deutes comercials o altres comptes a pagar. Tant és així que, amb el criteri de la La Liga, el deute de 247 milions de juny de 2017 quedava transformat en 8 milions positius. El Barça admetia que hi havia una discrepància dels criteris.

Però en l'antic criteri el Barça es trobava que se li fixava un deute com el que “correspondria a una entitat en liquidació” i definitivament ha assumit el criteri de la La Liga molt més favorable a l'hora de presentar un deute més ajustat, un criteri que segons el club és el que defineixen els responsables de les competicions.

Aquest criteri ja assumit ha permès que el Barça a l'Assemblea de dissabte pugui presentar un deute de 157 milions que encaixa perfectament en el rati de referència que marca l'EBITDA en relació a l'endeutament. Recordem que l'endeutament no pot superar el doble de l'EBITDA, que ha quedat en 177 milions.

Aquest rati ha sigut un maldecap pels directius del Barça des que es va implantar el 2013. Però exdirectius de l'actual Junta i que han estat companys de Bartomeu consultats per SER Catalunya adverteixen que el “deute real”, si se'ns permet l'expressió, s'eleva a 500 milions en l'anterior criteri contable.

Certament en la memòria corresponent al 2017-2018 que el Barça ha entregat als socis compromissaris el club diu que el deute a llarg termini és de 172 milions, el deute a curt termini de 51, i la partida de “creditors i altres comptes a pagar” frega els 440 milions.

La suma d'aquest deute representa 662 milions d'euros euros però s'hi han de restar partides, com ara l'actiu corrent, de manera que el deute real volta, diuen aquestes fonts, els 500 milions.

No cal dir que si hi hagués oficialment un deute de 500 milions s'estaria fora dels Estatuts i tampoc no es podria donar llum verda a l'Espai Barça, que té com a condició que el deute quedi per sota dels 200 milions.

El ratio de referència, amb un EBITDA de 177 milions i un deute de 500, quedaria amb un indicador del 2,8 -fora del límit que marquen els Estatuts.

Però no és el cas perquè el deute publicat amb aquest nou criteri és de 157, de manera que amb aquest endeutament tan baix i un EBIDTA tan alt (177) no es vulneren els Estatuts ni perilla la llum verda a l'Espai Barça.

El bonus de Neymar

Per cert que en l'actiu corrent, en aquesta partida que serveix per aixugar el deute, el Barça hi inclou el bonus de renovació de Neymar (62 milions d'euros) convençut com està el club que guanyarà el litigi que manté en els tribunals amb Neymar, un Neymar que reclama el cobrament íntegre de la prima qüestionada pel Barça quan el brasiler va marxar al PSG.

El Barça té un dictamen jurídic que avala el seu optimisme en el cas Neymar que se segueix en demandes creuades en el 15 i el 32 del Social de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00