Sociedad

El Ministeri vol presentar aquesta legislatura una proposta per millorar la formació inicial dels professors

El departament que dirigeix Isabel Celaá ha convocat el pròxim 6 de novembre als degans de les facultats d'educació de tot l'estat i als diferents grups d'experts que han estat treballant en propostes per millorar la formació inicial dels mestres, entre els quals el MIF català

Getty Images

Barcelona

A la trobada, que es farà al Ministeri d’educació, s’abordaran tres debats paral·lels: l'actualització dels estudis de magisteri, la manera d'accedir a la professió i la formació permanent dels docents en actiu. El president de la conferència espanyola de degans de magisteri, Juan Carlos San Pedro celebra que el Ministeri abordi el debat de forma oberta.

JUAN CARLOS SAMPEDRO DEBATE MEJORA FORMACIÓN

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001402782/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fins a sis grups d'experts diferents han estat elaborant a tot l'estat propostes de millora que, més enllà d'anuncis mediàtics, com quan el ministre Méndez de Vigo va dir que impulsaria un MIR de dos anys per als professors novells, no s'han concretat en cap canvi normatiu. Els degans asseguren que més enllà de les diferents sensibilitats, a les universitats hi ha força consens en què una de les primeres mesures per millorar la qualitat dels docents passa per restringir l’accés als estudis de magisteri, que ara mateix sumen 150.000 estudiants a tot l’estat. “Estem treballant a l’engròs un tema en el que hauríem de treballar al detall”.

JUAN CARLOS SAMPEDRO EXCES ESTUDIANTS MAGISTERI

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001402784/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els degans reclamen també un canvi del sistema d’oposicions actual, basat en exercicis memorístics quan a l’escola es demana que ofereixi una formació cada cop més competencial.

La proposta catalana

El grup d'experts als que Generalitat i Universitats van designar per millorar el plans d'estudis dels graus i màsters de professors aposten perquè hi hagi un únic cos de mestres que puguin fer classes tant a primària com a secundària i que tots tinguin una formació mínima de 5 anys.

Això implica acabar amb l'actual divisió entre els mestres de primària, que fan un grau de 4 anys molt centrat en teoria de l'educació i didàctica i els professors de secundària, que arriben a les aules amb molts coneixements de la seva especialitat però amb només un any de formació pedagògica. El professor de pedagogia de la UB, Enric Prats, que ha estat un dels coordinadors del programa de Millora per a la formació inicial per a la docència MIF subratlla que la seva aposta passa per “oferir una formació més sòlida en continguts” que els actuals estudis de magisteri i més profunda en l’àmbit de la pedagogia que la que ara dóna el màster de secundària. Això implica que els futurs mestres haurien de fer un grau de 3 anys i dos anys de màster, que inclogui un any de pràctiques.

Aquest nou perfil de professors únics, semblant al dels antics docents de l'educació general bàsica que tant podien fer classe a alumnes de 8 anys com de 14, donaria més flexibilitat al sistema per respondre als increments d'alumnes a una o altre etapa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00