Sociedad

Les esponges poden ajudar a fer més eficient la fibra òptica

Investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes han descobert que alguns components de les esponges de mar poden tenir aplicacions en biotecnologia però també en la preservació del planeta

L'expert del CREAB de Blanes, Manuel Maldonado / Ràdio Girona

Girona

Un dels animals més antics del Planeta pot ajudar a fer més eficients la fibra òptica o els microxips. Investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes han descobert que alguns components de les esponges de mar poden tenir aplicacions en biotecnologia però també en la preservació del planeta.

Les esponges de mar tenen espícules, uns ossos pels quals passa l'aigua de la que n'extreuen les bactèries per alimentar-se. Aquests 'ossos' són el 90% del pes d'aquest animal i estan fets de fibra de sílice. Alguns estudis científics, entre els quals n'hi ha alguns de fets pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes, adherit al CSIC, n'han estudiat els benificis en biotecnologia. L'investigador Manuel Maldonado, explica que el material d'aquestes esponges pot servir per fer microxips més eficients o cables de fibra òptica que no perden velocitat.

Manuel Maldonado, investigador del CEAB de Blanes

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000168700/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fa anys que diferents empreses fan exploracions sota el mar buscant components d'interès a les esponges. N'hi ha més d'un centenar que prometen però per concloure les investigacions calen milions d'euros en inversió. A zones profundes de l'Àrtic els submarins han trobat boscos d'esponges que són claus per preservar la biodiversitat de les espècies marines de la que tampoc se'n té gaire informació.

Jordi Altesa Cabanas

Jordi Altesa Cabanas

Editor del programa Soroll en Ràdio Girona. Periodista y criminólogo.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00