Sociedad

El gas natural no és una alternativa sostenible a la gasolina i el dièsel

Un informe de Transport&Environment conclou que el gas fòssil no millorarà la qualitat de l'aire ni reduirà l'escalfament global

Els autors demanen que els governs deixin de subvencionar la compra de vehicles de gas.

CADENA SER

Barcelona

El gas natural no és una alternativa sostenible a la gasolina i el dièsel. Segons un estudi de la federació europea d’entitats ecologistes Transport&Environment, els vehicles i els vaixells propulsats amb gas natural no ajudaran ni a combatre l’escalfament global, ni a millorar la qualitat de l’aire de les ciutats.

L'estudi parteix de les últimes proves i assajos que s'han fet sobre l'ús del gas natural com a combustible i conclou que aquest no és el millor aliat per la descarbonització del transport terrestre i marítim perquè no aporta beneficis ambientals significatius. En aquest sentit, els seus autors consideren que els països han d’eliminar les ajudes fiscals que afavoreixen el gas i l’han de gravar amb els mateixos impostos que el dièsel i la gasolina, perquè és igual de nociu pel medi que aquests dos altres combustibles. “A Espanya el gas gaudeix d’un impost un 88% inferior al del dièsel i un 91,4% inferior al de la gasolina”.

Per fer aquest informe, Transport&Environment ha tingut en compte el que emeten els vehicles, però també les emissions derivades de les fuites de metà que hi ha durant l'extracció, el transport i quan s'omple el dipòsit. Unes emissions que, asseguren, “fins ara s'havien minimitzat fins a un 60% i que tenen un potencial d’escalfament global 86 vegades superior als del CO2 durant els primers 20 anys”.

Partint d'això, l'estudi conclou que els vehicles i els vaixells que funcionen amb gas natural emeten, de mitjana, entre un 12% menys i un 9% més de gasos d'efecte hivernacle que els que van amb dièsel, gasolina o dièsel marí. Una forquilla que varia en funció de si són cotxes, camions o vaixells i la tecnologia del motor. És a dir, que la millora és limitada o inexistent.

I pel que fa a les emissions d'òxids de nitrogen i partícules, són similars a les dels vehicles de gasolina i lleugerament millors que els dièsel. Però si es tenen en compte els límits d’emissions en els que treballa la Comissió Europea, la futura Euro 7, els beneficis del gas respecte el dièsel són nuls.

L'estudi subratlla que en el cas dels vaixells, el gas natural sí és clarament més sostenible que el fuel, però argumenta que es poden aconseguir els mateixos beneficis ambientals equipant els vaixells amb sistemes de tractament d'emissions ja existents.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00