El BalcóEl Balcó
Sociedad

Atenció a les sectes

Els Mossos han rebut una quinzena de casos de víctimes de sectes aquest 2018.

Alerten que s'aprofiten cada cop més de les pseudoteràpies i els cursos de creixement personal per captar.

Es calcula que a Catalunya hi ha un centenar de sectes i uns 50.000 afectats entre víctimes i familiars

Mossos d'Esquadra

Barcelona

Des de la Unitat de Mossos que investiga les sectes reconeixen que hi ha molta "xifra negra", molts casos que no surten a la llum, però s'estima que a Catalunya hi ha en actiu uns 100 grups de manipulació psicològica i uns 50.000 afectats, entre víctimes directes i familiars.

Internet i les xarxes socials han obert una gran porta de captació i des de Mossos admeten que és molt difícil de combatre.

De fet, reconeixen que és "molt difícil" provar la manipulació psicològica i recorden que fins ara no s'ha condemnat a cap secta. "Els casos que han acabat amb condemna és perquè a part de la captació psicològica, el líder o líders del grup havien comès altres delictes com estafa o abusos".

Més teràpies i menys religió

Des de la policia catalana alerten que les sectes aprofiten cada cop més les pseudoteràpies i els cursos de creixement personal, enlloc de la religió, per captar adeptes.

De la quinzena de casos que els Mossos han rebut aquest any, a gairebé tots hi ha darrere grups relacionats amb teràpies i sempre són familiars o amics de les víctimes els que demanen ajuda per recuperar el seu familiar.

No hi ha un perfil de víctima

Ser captat no depèn "ni de la capacitat econòmica, ni intel·lectual", alerten els Mossos, però gairebé sempre són persones que passen per un moment de vulnerabilitat. "La finalitat dels grups és econòmica, sexual o, simplement, volen que els captats treballin per fer créixer el grup".

La policia recomana als familiars de les víctimes que no esperin a informar a la policia. Un cop coneixen els casos, els deriven a terapeutes i psicòlegs que els assessoren per recuperar el familiar.

Els Mossos reclamen més "eines pericials psicològiques" per demostrar la manipulació de la víctima i que es pugui utilitzar com a prova en un judici.

Els Mossos han rebut una quinzena de casos de sectes a Catalunya en el que portem d'any

13:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001413620/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00