Sociedad

Les tortugues de Mataró no han sobreviscut

Una infecció intestinal ha acabat amb les més de 40 tortugues del niu de Mataró que aquest estiu es van quedar al CRAM. Totes van néixer molt dèbils

Marga Cruz Ajuntament de Mataró

Mataró

40 dels 170 ous i una quinzena de cries d'aquella posta del mes de juny es van portar al centre de Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per garantir-ne el seu desenvolupament i alliberar-les un any després. Però cap d'aquestes tortugues ha sobreviscut per problemes de salut.

En declaracions a SER Catalunya, la biòloga del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Aïda Tarragó, explica que totes les tortugues que es van portar al CRAM van morir aproximadament als 15 dies de néixer. “Alguna cosa de la mare va fer que els ous no fossin de bona qualitat”, diu Tarragó. “Ho vam veure des del primer dia. Hi havia molts ous, però eren molt petits i amb molt mala calcificació”. Aquesta debilitat va fer que les tortugues morissin d’una infecció intestinal.

Saben del cert que la infecció no l'han agafat al CRAM perquè tot el material amb el que van estar en contacte està esterilitzat i perquè també hi tenen tortugues del niu que es va trobar a l'agost a Premià de Mar i aquestes, de moment, estan bé. “Menjaven peix fresc de peixateria, el mateix que haurien menjat al mar”.

El que no se sabrà mai és què ha passat amb les desenes de tortugues que van néixer a la platja de Mataró i se'n van anar soles al mar sense passar pel CRAM perquè no porten cap emissor.

De cara a possibles futures postes al litoral català, el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat forma part d'un grup de treball estatal que estudia com gestionar millor aquests nius. “L’última opció sempre és portar-les a un centre com el CRAM, però si hi ha risc de llevantada o molts banyistes, cal traslladar-les per garantir-ne la supervivència”.

Una estratègia reproductiva peculiar

L'estratègia reproductiva de les tortugues no té res a veure amb la dels mamífers. Tal i com explica Tarragó, elles ponen molts ous conscients que moltes cries moriran. A més, un cop han fet el niu i la posta, mai més tornen al niu. Els mamífers, en canvi, tenen una cria i s'asseguren molt bé aquesta tiri endavant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00