Sociedad

Nou de cada deu trens de Rodalies tenen grafitis

Renfe ha posat en marxa una original campanya a través de les xarxes socials per denunciar el cost econòmic de les pintades i per conscienciar la societat

Un tren de rodalies de la línia R2 sud, ple de grafitis, a l'estació de Castelldefels / Eduard Navarro CADENA SER

Barcelona

Ara mateix trobar un tren sense grafitis és gairebé impossible a la xarxa de Rodalies de Catalunya. El 87% dels combois estan pintats malgrat que Renfe ja ha gastat en el que portem d'any 8 milions d'euros per netejar els grafitis. Per això, avui la companyia ha decidit llençar una original campanya per denunciar aquesta situació i conscienciar la societat del problema que suposen ara mateix les actuacions dels grafiters.

A primera hora del matí, el compte de Twitter de @rodalies deia "Renfe posa en servei un tren sense cap grafiti". I just després s'anunciava un sorteig de bitllets combinats per als usuaris que aconseguissin fotografiar un tren sense cap pintada.

La directora de Rodalies, Mayte Castillo, ha explicat en una entrevista a SER Catalunya que l'objectiu d'aquesta iniciativa és "conscienciar la societat que aquest fenomen que estem vivint és un problema social". Castillo afegeix que Renfe ha intentat combatre'l amb més vigilància i neteja però que "s'ha demostrat insuficient i necessitem ajuda de tothom".

Segons dades de Renfe, ara mateix els trens que tenen grafitis són mes de 200. A les nits, es fan treballs per esborrar les pintades, però quan són molt extensos, els combois s'haurien d'inutilitzar durant dies per poder-los netejar. Un fet impensable en un servei que ja té una flota justa.

En el que portem d'any, la companyia ha presentat 1.759 denúncies davant dels Mossos d'esquadra, una mitjana de 5 cada dia. Mayte Castillo explica que és un fenomen que s'ha d'abordar des de molts punts de vista: l'educació, els càstigs... I sobretot conscienciar la societat de com afecten aquestes pintades al servei. Especialment quan els grafitis treuen visibilitat al maquinista.

El concurs de Renfe ja està en marxa i les fotos de trens sense grafitis van arribant amb el hastag #1trensensegrafiti. A més de les imatges per participar en el concurs i les felicitacions per la campanya, alguns usuaris han aprofitat també per criticar el funcionament del servei de Rodalies.

Els Mossos d'Esquadra, a través del seu compte de Twitter, també han parlat de la iniciativa de Renfe i expliquen que ells també estan implicats en la lluita contra aquests actes vandàlics.

És possible que a més dels usuaris que volen participar en el concurs, els grafiters també estiguin ara mateix buscant els pocs trens que no estan pintats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00