Sociedad

El preu del transport públic no pujarà l'any que ve

La Generalitat plantejava un augment del 2% que els ajuntaments han rebutjat i, per primera vegada, s'ha trencat el consens que hi havia al voltant de les tarifes

Cadena SER

Barcelona

L'any que ve el transport públic costarà el mateix que ara, com va avançar ahir SER Catalunya. La Generalitat ha plantejat aquest mig dia al consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità un increment de preus del 2%, però no ha aconseguit els suports necessaris per aprovar-lo. L'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana han rebutjat l'augment de tarifes i d'aquesta manera, per primera vegada, es trenca el consens entre les administracions en aquesta qüestió.

Com que no hi ha hagut acord per modificar les tarifes es mantenen les actuals, els usuaris del transport públic pagaran l'any que ve el mateix que ara per moure’s en tren, metro o autobús. Per exemple, el títol més utilitzat que és la T-10 d'una zona seguirà costant 10 euros amb 20 cèntims. Però el que no paguen els usuaris ho hauran d'aportar les administracions. El combustible o l'electricitat seran més cars i també s'actualitzen els sous dels treballadors. Per això, es calcula que Estat, Generalitat i Ajuntaments hauran de pagar més de 25 milions extra.

El conseller, Damià Calvet, adverteix que si els diners no arriben hauran de retallar les millores previstes al transport públic i acusa el govern de Colau d'irresponsable per exigir la congelació sene tenir els diners necessaris per finançar-la.

La regidora de mobilitat, Mercedes Vidal, assegura que els diners estan al projecte de pressupostos de l'Estat i insisteix que Esquerra i PDeCAT haurien d'aprovar aquests comptes. Vidal afegeix que irresponsable és tenir a l’abast els diners i voler pujar preus o retallar millores del transport públic.

El vicepresident de l'Àrea Metropolitana, Antoni Poveda, valora positivament la congelació de les tarifes. I demana consens per trobar el finançament necessari que permeti mantenir les millores previstes al transport públic. En concret, diu que “ara és més necessari que mai donar suport, per la via dels pressupostos de l’Estat,” a una major aportació del govern espanyol al transport de l’àrea de Barcelona.

Les tarifes es congelen, però a partir de l'1 de gener hi haurà molts usuaris que pagaran la meitat per viatjar en transport públic. A partir d'aquesta data, els viatges que es facin entre els 36 municipis de l'àrea metropolitana es pagaran a preu de zona 1. Això vol dir, per exemple, que els ciutadans de Molins de Rei que fins ara havien de comprar una T-10 de zona 2 per anar a Barcelona o a la Universitat Autònoma, ara compraran una targeta de zona 1 que costa la meitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00