Sociedad
INFRAESTRUCTURES

Clam unànime a Tarragona a favor del Corredor del Mediterrani

El territori exigeix celeritat per fer realitat un projecte que fa anys que hauria d'estar fet. Ha estat durant una jornada de debat organitzada per la SER a Tarragona.

Tarragona

Fòrum Sencer:

Agents socials, polítics i econòmics tarragonins, juntament amb la Generalitat, alerten que estan “en temps de descompte” i que urgeix fer realitat la connexió per exportar mercaderies i no perdre competitivitat. Hi ha inversions milionàries, provinents per exemple de la indústria química, que estan en joc. Aquest és el principal toc d’alerta donat avui al fòrum “Les oportunitats del Corredor”, que s’ha fet aquest divendres a Tarragona.

"Les oportunitats del Corredor del Mediterrani"

02:00:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/039RD010000000130655/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, conclou que “si no espavilem, estem condemnats a un aïllament i una pèrdua d’oportunitats com a àrea econòmica”.

Celeritat i establir prioritats

La Generalitat exigeix a Foment que prioritzi els trams del nord del Corredor del Mediterrani per poder garantir l’exportació cap a Europa. El secretari d’Infraestructures, Isidre Gavín, asegura que toca “actuar i executar, passar a l’acció i acabar l’obra”. Creu que cal un canvi de mentalitat per tal d’acabar la infraestructura de nord a sud i que no passi com ara, que hi ha molts trams inconnectats i inacabats des de fa anys: “els projectes existeixen des de fa temps, ara pertoca celeritat”.

D’altra banda, també considera que cal mirar més cap a Europa i treballar amb una visió internacional i obrir les portes. Pel que fa al futur, n’és conscient que “cal picar molta pedra” i que vindran dificultats, però que per superar-les calen compromisos i col·laboració. I és que el Corredor, segons Gavín, “no s’estudiarà a les universitats com un cas d’èxit. Portem anys dient que és estratègic, i en canvi estem on estem per una mala planificació”.

Front comú

El president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, ha lloat la tasca dels alcaldes de Tarragona, Cambrils, Reus, Vila-seca i Salou per haver signat un acord el passat mes d’abril per defensar les infraestructures territorials: “no és un front comú de campanar sinó que es va fer pensant en les persones”.

Oriol Aymí

Precisament avui els batlles es reuneixen amb Gavín per tal d’anar de la mà davant del Ministeri de Foment.

La porta cap a Europa

“L’obra no ho és tot”. Des de l’Oficina del Corredor del Mediterrani el cap de la Unitat Tècnica, Vicente Palomo, diu que s’està fent molta tasca de serveis i de veure com millorarà la vida de les empreses i de la gent.

Ara la prioritat de l’Oficina del Corredor és el Tercer Fil, ja que a dia d’avui la porta d’Europa arriba només fins a Barcelona. També es treballa intensament pel funcionament del by pass Tarragona-Vandellós.

Temps de descompte

El Port de Tarragona es pregunta quina seria la seva situació tenint el Corredor operatiu des del 2015, que elevaria les possibilitats del territori. El seu president, Josep M.Cruset, assegura que el creixement hauria estat molt diferent.

Oriol Aymí

El Port ha invertit 20M d’€ en connectar-se amb el Corredor, igual que les químiques: “nosaltres hem fet els deures i no és culpa nostra que estigui tot com està”. Alerta que no es poden permetre més retards si volen continuar al mateix nivel de competitivitat. Per la seva banda, BASF té el projecte de l’estació intermodal esperant l’ample europeu, tal i com ha explicat el seu responsable, Antoni Torà: “estem pendents des de fa anys”.

Per la seva banda, el Port de Barcelona considera urgent fer arribar l’ample internacional a Tarragona i demana que es faci una bona previsió de les obres per veure com afectarà al trànsit ferroviari. Segons el seu director d’estratègia, Jordi Torrent, “totes les grans empreses quan pensen en centres de distribució al sud d’Europa, el primer que miren és com està connectat aquell lloc i les possibilitats d’exportació”.

El TrenTram

A la jornada també s'ha parlat del TrenTram, que recorreria com si fos un metro-tramvia l'actual línia de la costa un cop quedi en desús, que serà quan el tram Vandellós-Tarragona del Corredor entri en funcionament i es desmantellin les vies. Ara Ferrocarrils de la Generalitat està pendent de veure qui les aixecarà, ja que són propietat d'Adif. La intenció és que el projecte ferroviari i d’integració es facin a la vegada.

La intenció és que l'any vinent hi hagi el projecte redactat, ara la Generalitat està pendent d'una reunió amb el govern estatal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00