Sociedad

El Govern espanyol canviarà el reglament dels centres d'internament d'estrangers, els CIES

Es vol prioritzar la reclusió dels immigrants sense papers que hagin comès algun delicte

ANNA PUNSÍ

Els centres continuaran sense metge durant la nit i es permetrà l'entrada a les ONG's

Conscient de les polèmiques que periòdicament envolten els centres d'internament per estrangers, el Ministeri de l'Interior ha fet un gest d'obertura amb aquest nou reglament, que de moment, és només un esborrany. Una de les novetats és que el Govern prioritzarà la reclusió d'immigrants sense papers que hagin delinquit. La resta, "si tenen arrelament, no hauran d'ingressar al CIE", segons ha avançat el secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, de visita AVUI al Centre de la Zona Franca.

Más información

Els centres s'obriran a les ONG's, també hi tindrà accés el Síndic de Greuges, a qui se li va negar l'entrada fa dues setmanes. Hi podran entrar, sempre i quan "no converteixin el CIE en laboratoris sociològics o hi vagin de tourné", en paraules del número 2 d'Interior. Per altra banda, no hi haurà servei mèdic les 24 hores. A la nit, si hi ha qualsevol problema, trucaran una ambulància, com fan ara.

Ulloa ha negat que en aquests centres hi hagi hagut cap maltractament i assegura que "totes les denúncies s'investiguen a fons". Amb tot, la policia, que amb el nou reglament s'ocuparà estrictament de la seguretat dels CIE, rebrà formació específica.

Les ONG rebutgen el nou reclament

Les ONG's i entitats contràries a aquests centres d'internament d'estrangers asseguren que el nou reglament és un pas enrera. Això perquè no només no incorpora cap de les peticions que feien aquestes associacions, sinó que reforça la tutel·la policial dels centres i el tractament dels interns com a presos, quan es tracta de persones que no han comés cap delicte.

A falta del text definitiu, aquestes entitats han el·laborat un informe conjunt sobre l'avantprojecte que havia el·laborat el Govern central del reglament. Cristina Fernandez, cap de l'àrea de migracions de l'Observatori de Sistemes Penals i Drets Humans de la UB ha declarat al programa a l'Hora L de la SER que "el document el considerem regressiu".

Segons Fernandez, l'únic que fa el Govern amb el nou reglament és "maquillar les directrius de funcionament que ja existien". La cap de l'àrea de migracions de la UB critica que la tutel·la continui exclusivament en mans del ministeri de l'Interior o que no es doni una atenció mèdica permanent als interns:

Les ONG's també demanaven que es marqués estrictament els periodes d'internament i el règim de visites.

Els periodistes han visitat el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Crònica d'Anna Punsí

02:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120430csrcsrsoc_10.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El comentari de la periodista Milagros Pérez Oliva al programa El Balcó

03:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20120430csrcsrsoc_11.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00