La LlavorLa Llavor
Economía y negocios

La taronja pot arrabassar a Ford la condició de símbol de Comunitat Valenciana

El sociòleg rural Artur Aparici, professor de l'UJI i del Fòrum de la Nova Ruralitat, afirma que si es confirma la victòria del lobby citrícola i s'imposa el tractament en fred als cítrics procedents de Sud-àfrica el sector agrari valencià podrà recuperar bona part de la moral i del crèdit perduts en els últims temps

La llavor (29/01/2022)

La llavor (29/01/2022)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1643440186633/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

El programa La Llavor ha iniciat un procés de reconeixement del camp valencià. Més enllà de política i d'economia, des del punt de vista sociològic, el camp valencià s'enfronta a un moment clau. Abandó de terres (la Comunitat Valenciana va ser on percentualment més terra es va deixar de cultivar l'any passat); crisi de preus en un món en el qual el preu baix lleva prestigi al producte i el situa en inferioritat a l'hora de defensar-lo... Tot això no fa sinó incidir en el que està matant el camp. No hi ha relleu generacional. L'agricultor tradicional no guanya diners i els joves el miren amb recel i no accepten massa el repte de canviar maneres i maneres per a enfrontar-se a la nova situació.

Per això, assenyala Aparici, seria tan important eixa victòria. Perquè, en realitat, mai hi ha hagut una batalla entre la taronja sud-africana i la valenciana. El que hi ha són els foscos interessos de grans multinacionals capaces de generar una enorme pressió en les institucions europees encara a costa de destruir, amb l'entrada de plagues, l'agricultura de part de la Unió Europea. Si finalment s'imposa el tractament en fred per als cítrics sud-africans i altres que arriben de fora, s'igualarien, afirma Aparici, una mica les forces. Seria una victòria simbòlica. Suposaria recuperar la taronja com a gran emblema econòmic. Lloc que ocupen ara els cotxes Ford.

Una victòria simbòlica i també moral. Perquè el camp valencià demana tracte digne. Aparici afirma que no hi ha desafecció de l'agricultor cap als polítics, sinó desafecció dels polítics als problemes reals. Els polítics juguen les seues batalles i s'obliden d'eixos problemes i quan els acometen no hi ha sensació que suen la samarreta. Per això aquesta batalla encara adquireix major importància: el prestigi dels polítics està en joc.

Si el lobby valencià triomfa, obriria la porta a altres iniciatives similars. Permetria recuperar part del preu i del prestigi perdut. Permetria mostrar que el camp té futur. Un futur que depén, en bona part, d'eixa victòria.

El Rebost

ARRÒS AMB EMPERADOR I CARXOFES. SEGUIM DE TEMPORADA.

Santi Hernández

Amb aquest fred ens abelleix moltíssim preparar un arrosset melós perquè ens reconforte. Portem molts arrossos publicats amb xicotetes variacions, ingredients que s'afigen de temporada, i que depenent de l'època de l'any, els hi podem introduir o no. És el cas de la carxofa. Aquests mesos aprofitarem la seua temporalitat, i per això la solem incorporar en les nostres receptes en aquesta època de l'any.

INGREDIENTS (per a dues persones)

80 g d'arròs per persona

1 porció d'emperador o similar

2 carxofes

Fesol tendre pla

150 g de tomaca natural triturada

8 gambons

Oli d'Oliva Verge Extra

1 c/c pebre roig dolç

Sal

1 tassa xicoteta de conyac

Elaboració

En primer lloc pelarem els gambons i reservem les cues. En una paella amb oli d'oliva sofregim els caps i les corfes fins que estiguen ben socarrades. Apaguem la campana extractora i hi afegim tassa xicoteta de conyac. Flamegem i quan s'haja evaporat tot l'alcohol prepararem un vaig fumar amb els caps i les corfes. Deixem que bulla durant uns 25-30 minuts.

Mentrestant, trossegem l'emperador en xicotets quadres i els anem a sofregir amb una miqueta d'oli d'oliva en la mateixa paella i així recollirà tota la intensitat dels gambons. Una vegada estiga ben marcat ho reservarem tot. Fiquem l'oli sobrant en la cassola on prepararem l'arròs.

Netegem i trossegem les carxofes al gust. Les sofregim, i quan estiguen ben daurades hi afegim el fesol tendre. Deixem que es daure i hi afegim una culleradeta de pebre roig dolç, removem perquè no es creme i hi afegim la tomaca natural triturada. Rectifiquem de sal i deixarem que es reduïsca al màxim.

Hi afegim l'arròs i el marquem durant un parell de minuts. Colarem el fumet per a evitar impureses i l'afegim a l'arròs. Perquè quede melós hem de posar quatre parts de caldo per una d'arròs.

Deixem que bulla durant 12 minuts. Quan falten cinc minuts hi afegim l'emperador i les cues del gambó que tenim reservades. Rectifiquem de sal i ja ho tindrem llest.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/arroz-con-emperador-y-alcachofas-seguimos-de-temporada/

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad