Sociedad

Ecologistes en Acció demana protegir les zones humides

L’entitat ecologista acusa la Generalitat de no estar fent prou per frenar la degradació d'espais com el Delta del Llobregat o els Aiguamolls de l’Empordà

Imatge de l'estany del Cortalet dels Aiguamolls de l'Empordà / Mikipons

Barcelona

Ecologistes en Acció acusa la Generalitat de no estar fent prou per conservar les zones humides de Catalunya. Demanen un pla de protecció que freni la veloç degradació que pateixen, des de fa anys, espais com el Delta del Llobregat, el Delta de l'Ebre o els Aiguamolls de l'Empordà.

Coincidint amb la celebració, demà, del Dia Mundial dels Aiguamolls, els ecologistes recorden que l'aigua de més de la meitat de les zones humides de Catalunya no és de bona qualitat, no compleix els estàndards que marca la directiva marc de l’aigua; que prop del 40% d’aquests espais d’aigua dolça tenen problemes de contaminació, manca d'espècies o s'hi ha posat ciment; i que al 73% hi ha espècies exòtiques invasores. Amenaces que se sumen al canvi climàtic i a un ús excessiu, diuen, del regadiu.

Per tot plegat, demanen “un pla de protecció integral dels espais humits de Catalunya que inclogui les llacunes, els aiguamolls i també els cursos fluvials”. En definitiva, diu Jaume Grau, portaveu de l’àrea de Natura d’Ecologistes en Acció, “una figura legal de protecció”. Ara, segons diu, “només hi ha un inventari que no implica cap tipus de protecció legal”.

També reclamen actuacions per millorar la qualitat de l’aigua d’aquests espais i reconsiderar alguns usos de l’aigua com el regadiu. “S’estan impulsant regadius en zones on no hi ha prou aigua”, diu Grau, “i on encara n’hi haurà menys en el futur per l’escalfament global”.

De totes les zones humides de Catalunya, la més degradada i amenaçada, segons Ecologistes en Acció, és el Delta del Llobregat. “Té un 60% per cent de la superfície sota ciment i només un 1% d’àrees protegides”. Però d'altres com els Aiguamolls de l'Empordà també preocupen, en aquest cas pels problemes greus i reiterats d'aportació d'aigua.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad