Sociedad

Gener tanca amb el doble d’incendis forestals

N'hi va haver 43, la xifra més alta dels últims 10 anys en un mes de gener, segons dades dels Agents Rurals

Dos bombers comprovant una zona cremada a l'incendi de Peralada / ACN

Barcelona

El mes passat a Catalunya hi va haver 43 incendis forestals. És la xifra més alta dels últims 10 anys i el doble del que sol ser habitual en un mes de gener, segons dades dels Agents Rurals. En ple equador de l'hivern, el risc d'incendi és ara mateix entre moderat i molt alt al Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central.

“És una situació excepcional per un mes de gener”, diu l'inspector en cap del Cos d'Agents Rurals, Antoni Mur, i s'explica per una suma de factors: els últims tres mesos ha plogut un 30% del que és habitual i des del dia de Reis hi ha un anticicló que fa baixar la humitat relativa i afavoreix l'entrada de vent del nord. Per tot això, afegeix, "hi ha onze comarques, la majoria del Pirineu, amb el Pla Alfa a nivell 2. És a dir, amb un risc d’incendi alt o molt alt”.

Si a la primavera no plou, Mur avisa que la campanya d’estiu serà “complicadíssima i requeriria mesures contundents” perquè l’any passat ja va ser molt sec i les reserves d’aigua dels boscos estan molt baixes.

Suspensió de cremes agrícoles

Els 43 incendis que hi ha hagut al gener han cremat 64 hectàrees, la meitat al foc de Peralada. Segons explica Mur, des de 2012 no hi havia hagut tants incendis en un mes de gener. Aleshores n'hi va haver 42. I cal anar fins al 2005 per trobar una xifra superior, prop de seixanta.

Per tal d’evitar que les xifres empitjorin i davant la previsió que el temps es mantingui estable les pròximes setmanes, els Agents Rurals estan suspenent la majoria de les cremes agrícoles previstes -prop de 18.000 només aquest dimecres- i és que bona part dels incendis del mes de gener van ser per treballs agrícoles.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad