La LlavorLa Llavor
Sociedad

Tira de Comptar i venda a granel, quan allò quotidià es converteix en exòtic

La Tira de Comptar, una institució medieval amb deu segles d'història, es reivindica enfront de la cultura del "preu baix" mentre un mercat recupera la venda a granel sense envasos per a reduir la petjada de carboni

La llavor (12-02-2022)

La llavor (12-02-2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1644650124721/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

La venda directa de l'agricultor/productor és l'eix de dues iniciatives que reivindiquen clàssics hui en perill per la dictadura del "preu baix". Això ens ha portat a perdre de vista que la qualitat es paga. I que si apostem per eixa qualitat, augmenta la competència i això també ajudaria a abaratir els preus, mentrestant, a més, els agricultors/productors d'ací reben una compensació digna pel treball que realitzen.

Un llibre de fotografies de José Iniesta conta la història de la Tira de Comptar. Institució mil·lenària en risc de desaparéixer. Cada dia acudeixen a Mercavalencia més de 300 agricultors que venen els seus productes directament, sense intermediaris. Això recull eixe llibre que ha comptat amb la promoció i el suport del xef Ricard Camarena i de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València, que va capitanejar el procés pel qual l'horta va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.

Gloria Bigné, professora de la càtedra, ho té clar: és necessari donar a conéixer, recuperar i posar en valor la Tira de Comptar. I no només perquè ha sigut l'eix econòmic de l'economia de l'horta, sinó també perquè parlem d'una institució amb més de deu segles d'història que va ser institucionalitzada per Jaume I i no ens podem permetre perdre-ho. Però mana el preu, eixa cultura de que tot ha de ser barat que aparta la qualitat... i la qualitat es paga.

Que la Tira de Comptar es veja ara amb un cert exotisme ve donat perquè s'ha perdut la cultura del mercat tradicional. Tan a prop hem tingut (i tenim) els valencians el producte fresc que no li donem el valor que té. Per ací va l'altra iniciativa protagonista en La Llavor, un mercat sense envasos ni bosses. Tu portes l'envàs, tu portes la bossa i compres només el que necessites.

Silvia Moscardó, impulsora d'aquest mercat, que va nàixer a Algemesí i que intenta sobreviure a un incendi que el va arrasar quan portava pocs dies obert amb una campanya de crowfunding en "lateuaterra.org", cerca això. Recuperar la cultura d'una cistella de la compra sense plàstics. Actualment, qualsevol de nosaltres acumulem fins a mitja tona de residus a l'any. Per això, qualsevol iniciativa, per xicoteta que siga, en aquest sentit té un reflex important sobre la petjada de carboni. I de pas, i com en la tira de comptar, apostant per la venda directa.

El Rebost

Crema d'all porro, pera i pernil. Per als dies de fred

Crema d'all porro, pera i pernil / Santi Hernández

Mentre el fred aprete proposarem receptes reconfortants com aquesta. Una crema de porros amb pera i un cruixent de pernil que li dona un toc especial. No és molt habitual incorporar pera als guisats però la veritat és que li dona una sensibilitat al porro i refina molt la recepta. Si vos sembla vos conte com de fàcil és preparar-la.

INGREDIENTS

3 alls porro

2 peres Conferència

Nata líquida

2 rodanxes de pernil

Oli d'oliva verge extra

Sal

Pebre

PAS A PAS

En primer lloc netegem i tallem el porro per a després salpebrar-lo i calfar-lo en una paella amb oli d'oliva verge extra. Deixem a foc mig mentre es calfa.

Pelem i tallem les peres, i una vegada tenim el porro calfat, les incorporem a la paella. Hi afegim dos gots de caldo. Jo he utilitzat el caldo d'un bollit. És ideal. Deixem que bulla durant 20 minutos a foc mitjà i quan reduïsca i quede poc caldo triturem fins que estiga tot ben integrat.

Afegim un raig de nata per a donar-li cremositat i rectifiquem de sal. Podem passar-ho pel xinés perquè quede més fina, però és qüestió de gustos.

Finalment, introduïm el pernil serrà en el microones durant un minut. Deixem que es refrede i trenquem en trossets al gust. Decorem la crema i li afegim unes gotetes d'oli d'oliva.

El resultat és fantàstic i molt reconfortant. Ja em contareu.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad