Sociedad

Es redueix la segregació escolar però no prou ràpid

El Síndic de Greuges demana a Educació que acceleri l'aplicació dels canvis recollits al pacte contra la segregació escolar que es va signar ara fa tres anys. Especialment pel que fa a la detecció dels alumnes econòmicament vulnerables perquè ara mateix només hi ha detectada una quarta part.

El Síndic de Greuges demana a Educació que acceleri l'aplicació dels canvis recollits al pacte contra la segregació escolar que es va signar ara fa tres anys / JOSE JORDAN

Barcelona

L'informe de seguiment del Pacte contra la Segregació que el Síndic ha presentat aquest matí a les administracions i entitats signants del pacte constata que hi ha municipis com Badia del Vallès, Barberà, Cornellà, Esplugues o Molins de Rei que encara no han implementat cap mecanisme per identificar aquests infants abans del procés de matriculació escolar, malgrat que alguns d’ells apareixen també al llistat dels que mantenen o empitjoren la segregació als seus centres educatius. El Síndic valora que en general ha millorat la detecció d’alumnes amb necessitats derivades de raons socioeconòmiques – en dos cursos s’ha passat de detectar el 6’4% al 8’1% a primària i del 5’6% al 7’7% a secundària- però aquesta detecció “encara està lluny dels nivells esperats”. El Síndic calcula que “s’hauria de multiplicar pràcticament per 2’5 la detecció actual d’aquest alumnat” per passar dels prop de 80.000 actuals als més de 200.000 previstos.

El Síndic proposa establir un mecanisme comú de detecció a tot el territori i automatitzar la detecció, que ara es fa de manera “artesanal”. En aquest sentit, creu que caldria definir un llindar de renda com a element central per decidir quins alumnes entren en aquesta categoria, per tal de poder repartir-los de manera adequada i acompanyar-los econòmicament.

El síndic demana també més recursos per als centres que concentren més alumnes vulnerables, tant públics com concertats, que necessiten més personal, no només professors sinó també tècnics d'integració, logopedes o treballadors socials, i també més diners. Rafael Ribó subratlla que l’actual dotació extra que reben els centres concertats en funció de la seva complexitat és “menys del 2% del total” que ingressen els centres concertats que no atenen aquests alumnes.

Ofec de les escoles més responsables

Les escoles de la Fundació escola cristiana xifren en un mínim de 15.000 els infants vulnerables que estan atenent sense cap aportació econòmica assegurada per part de la Generalitat. Educació diu que té previst convocar una partida especifica de subvencions, que el curs passat es va traduir en un ajut de 527 euros per infant en aquells centres que atenen més d’un 10% d’alumnes vulnerables, però els centres es queixen que de moment són ells els que estan assumint el 100% de la factura d’escolaritzar aquests nens perquè les seves famílies no poden pagar les quotes.

L'escola Pia Sant Antoni, a Barcelona té ara mateix 170 alumnes dins l'anomenat pla de xoc que funciona des de fa tres cursos a la capital catalana i que a partir del curs vinent s'estén a tota Catalunya. 170 alumnes vulnerables que no paguen res i als que se'ls faciliten bates, excursions o llibres. El director del centre Eduard Maza diu que el consorci cobreix una part d'aquesta factura, però l'altra –uns mil euros de mitjana per cada alumne- l'assumeixen ells. "Les escoles concertades que darrere no tinguin una institució una mica gran, com nosaltres, aquesta situació els fa molt de mal perquè ningú cobreix el dèficit i l’únic recurs que els queda és augmentar les quotes dels que si poden pagar.

La patronal de l’escola concertada reclama que s’avanci en la millora del finançament dels centres i lamenta que el Departament trobi diners per pagar extraescolars a tothom les tardes de setembre però no per ajudar als alumnes vulnerables o per complir realment amb el decret d’escola inclusiva.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00