La LlavorLa Llavor
Economia y negocios
LA LLAVOR

El mercat europeu a la vora del col·lapse?

La guerra d'Ucraïna pot col·lapsar el mercat europeu. Ho adverteixen les cooperatives valencianes: El tancament bàsicament del mercat rus redirigirà a la Unió Europea a a tots els productors que venien allí. I això pot provocar el col·lapse i problemes com a crisis de preus

La Llavor (12/03/2022)

La Llavor (12/03/2022)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1647068826750/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Ací ja tenim experiència amb l'actual campanya de cítrics. El solapament de la nostra producció amb la de països tercers ha provocat una segona part de la campanya nefasta. Eixa situació, explica Enrique Bellés, director de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, es pot multiplicar ara amb molts altres productes. El mercat europeu no donarà proveïment.

Hui dia ja es troben amb un problema: no poden repercutir l'augment dels costos de producció derivats de l'augment del preu del gas, els combustibles, els fertilitzants... Això ja suposa un problema que s'agreujarà. Per això Bellés, en clau domèstica, fa una crida a la unió. Perquè fa la força i perquè comptem amb eines (com les interprofessionals) per a planificar que permetrien avançar-se a alguns dels problemes i adoptar estratègies comunes. I també en els cítrics han demostrat, amb la victòria del tractament en fred per als cítrics sud-africans, que funcionen.

El gran problema és el gegant rus, explica Bellés. Ucraïna ha sigut un mercat menor. Genera més problemes a altres sectors com a exportador de matèries primeres, però en matèria agrària allí es venien bàsicament caquis (5.000 tones) i cítrics (2.000 tones). El mercat rus és el que absorbia més i a totes aqueixes produccions cal buscar-los eixida.

Bellés també explica que "els diners són molt poregosos" i que aquestes situacions que generen tanta incertesa provoquen que les decisions s'adopten quasi dia a dia.

El Rebost

Salmó al forn amb pistatxos i anous de macadàmia. Deliciós.

Salmó al forn amb pistatxos i nous de macadàmia / Santi Hernández

Amb aquesta recepta li donarem al salmó un toc especial. La fruita seca i la vinagreta que hem preparat amb la soja i la mostassa, li confereixen al peix un nivell superior. Així que sense més, vos explique com l'he preparada. El procediment és molt senzill.

INGREDIENTS (per a dues persones)

2 porcions de salmó sense espines

Pebre

Sal

Pistatxos crus

Anous de macadàmia

Per a la vinagreta

30 ml de soja

30 ml doli d'oliva verge extra

1 cullerada sopera de mostassa de Dijon

Suc de mitja llima

All en pols

ELABORACIÓ

Per a preparar aquesta senzilla recepta, en primer lloc precalfem el forn a 180 °C. Seguidament prepararem la vinagreta. Per a això, simplement mesclarem els diferents ingredients i removem fins que s'hi integren.

Una vegada tenim preparada la vinagreta, pelem els pistatxos i els piquem amb l'ajuda d'un morter o picadora. Fem el mateix amb les anous de macadàmia.

A continuació, prepararem les porcions del salmó. Els farem uns talls en la part superior i les posem en una safata amb paper sulfuritzat. Fiquem la vinagreta per damunt i decorem amb la fruita seca picada al gust.

Introduïm en el forn durant 15-20 minutos a 180 °C, depenent del gruix del salmó, i llest. Un platàs molt saludable.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad