Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Gente
Fons menorquí de Cooperació

Nadia Ghulam, refugiar-se de la guerra i del dolor

El Fons Menorquí de Cooperació edita un reportatge de la visita de l'escriptora afgana a Menorca

Reportatge Nadie Ghulam

Reportatge Nadie Ghulam

11:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1648043820959/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mahón

Amb la col·laboració de Ràdio Menorca SER, el Fons Menorquí de Cooperació ha editat un reportatge que explica com va ser la trobada que va permetre que molts escolars i gent jove de Menorca escoltés de primera ma l'experiència vital de l'escriptora afgana Nadia Ghulam.

Nadia, durant deu anys es va fer passar pel seu difunt germà per tal d'evadir les rígides prohibicions del règim talibà contra les dones. Anys més tard, narrà aquesta experiència per mitjà de la novel·la 'El secret del meu turbant'. Durant la guerra civil afganesa, resultà malferida quan la casa de la família Ghulam va ser destruïda per una bomba. Sortí de l'hospital, sis mesos i catorze operacions després, amb cicatrius al rostre, que la van marcar per a la resta de la vida. En aquells moments els talibans havien aconseguit el control del país i, arran de la guerra, la seva família ho havia perdut tot. El seu germà havia mort i el pare es trobava en un estat precari de salut i ni ella ni les seves germanes o la mare podien treballar pel fet de ser dones. En aquest moment, a l'edat d'onze anys, decidí canviar d'identitat i fer-se passar pel seu germà Zelmai per poder treballar i alimentar la seva família.

El 2006, gràcies l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA), arribà a Badalona, ciutat en què viu actualment amb els seus pares adoptius. Es troba implicada en diferents iniciatives per tal d'ajudar el seu país, a més d'aprendre català, informàtica, integració social i matèries que tenen a veure amb la qualitat del treball de les ONG.

A més d'El secret del meu turbant, ha escrit Contes que em van curar (2014), amb Joan Soler, i La primera estrella del vespre (2016) amb Javier Diéguez.

Convidada pel Fons Menorquí de Cooperació va participar d'un acte amb el que va explicar a diferents escolars de Menorca la seva experiència.

Reportatge Nadie Ghulam

11:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1648043820959/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00