Sociedad

"No créixer ara mateix és una opció"

La cooperativa Som Energia frena el seu creixement per fer front als problemes de tresoreria derivats de la pujada del preu de l'energia

Josep Prat, equip de mercat elèctric de Som Energia

Josep Prat, equip de mercat elèctric de Som Energia / Som Energia

Girona

La cooperativa energètica Som Energia no ha parat de créixer des que es va fundar el 2010 al Parc Científic de la UdG. Fins aquest any. La pujada del preu de l'energia l'ha portat a canviar d'estratègia, a frenar els nous contractes, per poder garantir la compra de l'energia que subministra als gairebé 130.000 clients que té.

"No créixer és, almenys a curt termini, una opció", explica en una entrevista a l'#AquiGirona Josep Prat, membre de l'equip de mercat elèctric de la cooperativa. Els números són entenedors. Si fa dos anys el MWh que subministraven al seu client el compraven a 50 € el MWh, durant la pandèmia va caure fins als 20 o 30 €, es va enfilar fins als 90 € a principis d'any i ara mateix ronda els 250 € amb "dies que s'ha pagat a 550 i, en algun moment molt concret, a més de 700".

Això ha fet que haguessin de fer mans i mànigues per disposar dels diners necessaris per comprar una energia que no cobraran, en el millor dels casos, fins al cap d'un mes encara que amb el canvi de tarifes de l'estiu van arribar a estar quatre mesos sense tenir dades reals de facturació i van optar per no girar rebuts.

Amb 81.400 socis i quasi 130.000 contractes, una de les primeres coses que va fer Som Energia va ser demanar als no socis que se'n fessin i no acceptar nous contractes sense associar-se prèviament. També va obrir una aportació voluntària de capital social que, de moment, ha captat 15 milions d'euros, va anunciar una puja de preus a partir de l'1 de febrer i no descarten acabar cobrant la facturació per setmanes o per avançat.

Això últim no s'ha aplicat, diu Prat, però sí que s'ha exposat als clients. "Intentem ser molt transparents, explicar les coses abans de què passin i això ens permet veure la reacció" que, en alguns casos, és sorprenent: "hi ha gent que ens ha dit, us avanço 200 euros i quan s'hagin esgotat us en torno a avançar".

Prat no s'atreveix a dibuixar un escenari de futur: "fa un temps fèiem càbales sobre quin podria ser el màxim; ara no m'atreveixo".

Escolta l'entrevista sencera.

Josep Prat, SOM Energia

11:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000027453/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00