Sociedad

Detecten plom a l'aigua d'aixeta de 33 edificis de Barcelona

Són pisos, locals o equipaments públics inspeccionats per l'Agència de Salut Pública de Barcelona davant la sospita que tenien canonades de plom perquè es van construir abans de 1980

Aixeta amb aigua / Radio Elche Cadena SER

Barcelona

En cinc anys, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha detectat nivells de plom superiors als permesos a l'aigua d'aixeta de 33 edificis de la capital catalana. Són pisos, locals o equipaments públics inspeccionats a demanda o d'ofici davant la sospita que tenien canonades de plom perquè es van construir abans de 1980, l'any que es va prohibir l'ús d'aquest material tòxic.

Segons dades a les quals ha tingut accés SER Catalunya, des de 2017 s'han fet 518 inspeccions i en un 6,4% dels casos el nivell de plom detectat superava el màxim permès i considerat de risc per a la salut.

L'ASPB explica que en tots els casos s'han pres mesures i s'ha actuat a la resta de la finca. Unes intervencions que la cap del Servei de Qualitat de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Anna Gómez, preveu que els pròxims anys s'incrementaran perquè el 2035 entra en vigor la nova directiva europea d'aigua de consum que rebaixa a la meitat el màxim de plom considerat segur.

Per tal de conscienciar a la ciutadania, l'ASPB ja treballa en futures campanyes informatives. S'incidirà en el servei d'inspecció gratuït que ofereixen des de fa anys i dels riscos per a la salut humana que té el consum d'aigua amb nivells alts de plom. També suggereixen altres mesures com per exemple, que quan la Generalitat fa la inspecció tècnica o energètica dels pisos, es revisi i s'informi també del tipus de canonades que hi ha.

A Barcelona, no hi ha dades de quants edificis poden estar afectats per aquest problema de salut pública. Segons el Consorci Metropolità de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a la capital catalana hi ha prop de 53.000 edificis construïts abans de 1980, però no se sap a quants s'hi han fet reformes i s'han eliminat les canonades de plom.

Gómez recorda que el plom és un metall neurotòxic i que la principal via d'entrada al cos humà són els aliments i no l'aigua d'aixeta. En casos d'exposició prolongada, pot provocar alteracions neurotòxiques, problemes hematològics, intestinals, d'hipertensió i cardiovasculars.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad