Sociedad

Propietaris i immobiliàries intenten pujar il·legalment el lloguer

Estan notificant actualitzacions de la renda en base a l'IPC superiors al 2% tot i el decret llei que ho impedeix

Anunci d'un pis en lloguer. / D.R.

Barcelona

Alguns propietaris intenten saltar-se la norma estatal que des de l'1 d'abril impedeix pujar els lloguers més d'un 2%. Segons ha pogut constatar SER Catalunya, estan notificant actualitzacions de la renda basant-se en l'IPC del mes de març, que va ser del 9.5%, quan hi ha un decret llei que no ho permet.

Segons el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, es tracta de propietaris i immobiliàries que s'aprofiten del desconeixement dels inquilins. Envien la notificació d’increment del lloguer d'acord amb l’IPC i només si el llogater, ben informat, respon dient que això ara mateix no es pot fer, es fan enrere.

“Moltes persones no coneixen el detall del decret que va aprovar a finals de març el govern espanyol i aconsegueixen colar l’increment”, diu Aragonès, i que ho faci una agència immobiliària és "directament incompetència o una total falta d'ètica perquè estan obligats a conèixer totes les lleis i normatives que siguin d'aplicació en l'arrendament d'habitatge”.

El decret és confús, admet el portaveu del Sindicat de Llogateres, perquè limita al 2% la pujada dels lloguers que entre l'1 d'abril i el 30 de juny compleixen una anualitat, però alhora permet que si la propietat és una persona física i el llogater accepta, l'increment segons l’IPC sigui superior. I això, explica, “està donant peu que els inquilins que desconeixen els detalls del text, acceptin pujades del lloguer per sobre del 2%”.

És a dir, s’estan donant casos de propietaris que ofereixen als seus inquilins una pujada inferior a la de l’IPC, però per sobre del 2%. Una falsa oferta que els inquilins que no coneixen els detalls del text, acaben acceptant, detalla Aragonès, “perquè no saben que si s’hi oposen, la pujada serà automàticament del 2%”.

En tots els casos, el Sindicat de Llogateres recorda que aquesta pujada només es pot aplicar si el contracte preveu actualitzacions de la renda a partir de l’IPC.

Des del sindicat també reclamen que aquest topall del 2% es mantingui per sempre i no només com a mesura temporal davant l’increment desorbitat de l’IPC. Per fer-ho, proposen que els lloguers es puguin actualitzar només en base a l’Índex de Garantia de Competitivitat, índex que a diferència de l’IPC només es pot aplicar entre el 0 i el 2%, mai per sobre ni en negatiu.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad