Actualidad

FEDA augmentarà les tarifes a principis d'any i planteja talls de subministrament com a darrer recurs

El director general, Albert Moles, manifesta que l'increment serà moderat si s'aconsegueix l'estalvi energètic del 15%

El director general de FEDA, Albert Moles, durant l'esmorzar amb la premsa. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

El director general de la parapública, Albert Moles, ha explicat en un esmorzar amb els mitjans de comunicació els diferents escenaris amb què treballen davant la problemàtica internacional de l'energia i què pot passar aquest hivern, que es preveu fred.Ha fet una crida per tal que es pugui assolir el 15% d'estalvi energètic i d'aquesta manera moderar l'increment de preus que es preveu a principis del 2023. En cas de no aconseguir-se, l'augment serà molt més important. No ha pogut quantificar quin serà l'augment de la factura perquè el sector de l'energia ara mateix és molt volàtil i depèn de diversos factors, entre els quals la guerra a Ucraïna. Cal tenir en compte que vora el 80% de l'electricitat que consumeix Andorra es compra a Espanya i França i que el 30% s'adquireix a preu de mercat. Al mateix temps, recorda que FEDA no pot tenir pèrdues constants i que fins al juny el dèficit era de 10 milions d'euros.

Moles diu que caldrà esperar al desembre quan el sector de la neu estigui en funcionament per saber quina és la realitat exacta i si les mesures que s'estan tractant amb els agents implicats funcionen. De fet, aquest estiu al juliol hi ha hagut un augment del consum del 7% i a l'agost ha estat del 2%.

El director general de FEDA ha manifestat que l'estalvi energètic protegirà el país davant possibles talls de subministrament. Un escenari que es podria donar entre gener i març i, per aquest motiu, ja s'ha elaborat un pla de contingència. El llac d'Engolasters treballarà amb la màxima capacitat i recorda que pot produir el que es consumeix en un quart de dia a l'hivern. També ha fet referència a la capacitat dels llacs d'alta muntanya. En cas que no fos suficient i depenent de què diguin els subministradors forans hi podrien haver restriccions.

Moles ha manifestat que el 30% de l'electricitat a Europa està proveïda per gas natural, el 40 de la qual prové de Rússia. L'esclat del conflicte a Ucraïna ha comportat que s'hagin tancat els fluxos de gas cap a Europa i s'han hagut de buscar alternatives amb l'augment del cost que això ha comportat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad