Política

La majoria aprova el darrer pressupost del mandat

César Marquina treu pit del superàvit de 60 milions d'euros aconseguit l'any 2022

El ministre de Finances, César Marquina. / Consell General

Andorra la Vella

Els tres partits que donen suport al Govern de coalició han validat els comptes per aquest any, amb els vots en contra de l'oposició. El ministre de Finances i Portaveu, César Marquina, els ha definit com a continuistes de les polítiques que han adoptat durant els quatre anys de mandat i ha posat l'accent en el bon estat de l'economia , que es demostra amb exemples, com ara que l'impost de Societats ha recaptat un 93% més que ara fa quatre anys, que al Servei d'Ocupació hi ha menys demandants de feina que mai, o que els ingressos a la duana l'any passat van representar un 40% més que el 2021.Ha recordat que tanquen els comptes de l'any passat amb un superàvit de 60 milions d'euros, la meitat dels quals serviran per eixugar part de l'endeutament i rebaixar-lo fins al 38% respecte al PIB. L'altra part es divideix en dues partides de 15 milions d'euros, una pel Govern per afrontar noves situacions d'emergència relacionades amb l'habitatge i el poder adquisitiu i els 15 restants, per FEDA. Afegeix que malgrat han previst uns ingressos de 55 milions d'euros, està convençut que tancarà per sobre dels 70 milions, tenint en compte la conjuntura econòmica.

L'habitatge és el gran protagonista del debat i Marquina ha aprofitat la reserva d'esmena que havia presentat el PS, i que pretenia retirar les partides plurianuals relacionades amb l'edifici multifuncional per destinar-los a fer i a comprar més pisos, per posar-los a preu assequible. En aquest punt, que la majoria ha tombat, Marquina ha argumentat que aquesta infraestructura serà clau pel futur i també ha avançat que durant aquest primer trimestre es dotarà el fons publicoprivat amb els deu milions d'euros anunciats.

L'oposició no ha tingut en compte l'exposició del ministre i dels grups de la majoria, i mentre el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, es mostrava molt preocupant per l'estat de les finances i l'endeutament, i exigia la creació d'un pla de consolidació fiscal, des del PS, el president del grup parlamentari, Pere López, posava l'accent novament en l'habitatge i en els prop de 60 milions d'euros que destinaran a l'edifici multifuncional. Una quantitat molt elevada que invertida en habitatge, podria aportar algunes solucions a aquest greu problema.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha estat molt dura també amb l'executiu i s'ha preguntat en quin món viu, tenint en compte els problemes socials que pateix la ciutadania.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00