Directo

SELECCIÓN ESPAÑOLA | Sigue en directo el Escocia-España en Carrusel Deportivo con Dani Garrido

Economía y negocios

El Govern obre la convocatòria del programa Renova 2023

L'any passat van quedar pendents 28 solicituds, les quals tindran resposta aquest any i s'han valorat amb un import de 427.000 euros aproximadament

Cèsar Marquina durant la compareixença d'avui. / SFGA/CEsteve

Andorra la Vella

El Govern aprova la convocatoria del nou programa renova 2023

Ha estat a proposta del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, amb la ministra Silvia Calvó al capdavant i, segons l'Executiu, l'objectiu és continuar amb la iniciativa establerta i impulsar l'estalvi energetic.

D’aquesta manera, i tal com es recull al decret d’obertura de la convocatòria, les actuacions en matèria d’eficiència energètica i millora de les instal·lacions de producció de calor formen l’eix central del programa, juntament amb la producció d’energia elèctrica mitjançant instal·lacions de producció d’energia elèctrica. Per accedir al programa els immobles rehabilitats han de ser de residència principal de les persones sol·licitants (mínim 70% de les unitats en el cas d’una comunitat de propietaris) i tenir una superfície inferior a 130m2. Queden exemptes d’aquestes condicions els ajuts a la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i instal·lacions de producció de calor, a les quals hi pot accedir tothom.

Entrant al detall dels diferents programes que es posen a disposició de la ciutadania, en destaca l’ajut fins al 40% per a la instal·lació d’equips d’alta eficiència per a la producció de calor i climatització per a usos de calefacció o producció d’aigua calenta sanitària. També es pot rebre una ajuda del 40% de l’import total de les obres per a la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar fotovoltaica i autoconsum. Les ajudes seran del 30% per la millora de l’eficiència energètica de les finestres i portes-finestres, amb la voluntat de millorar l’aïllament dels habitatges i així poder reduir el consum d’energia, que poden arribar a millorar pèrdues d’entre un 10% i un 21%.

Finalment, també es contempla la possibilitat de sol·licitar ajudes per impulsar millores integrals dels d’aïllaments per al conjunt dels edificis, amb un suport econòmic d’entre el 40-15%, així com també millores per a la millora de l’accessibilitat o de seguretat industrial amb un ajut que pot oscil·lar entre el 10- 15%.

El programa contempla que les bonificacions per a petits edificis antics (fins a 14 unitats immobiliàries i anteriors al 1980) tinguin una bonificació extra del 10% addicionals. Així mateix, també es bonificarà amb un 15% d’ajut si l’habitatge a rehabilitar s’incorpora de nou al mercat de lloguer. Les persones interessades podran demanar les sol·licituds l’endemà de la publicació de l’edicte al BOPA. Les demandes s’han d’adreçar, degudament formalitzades i acompanyades dels documents que determina el Reglament i els que es demanen a l’imprès de sol·licitud, al Servei de Tràmits del Govern, situat a l’edifici administratiu del Govern d’Andorra la Vella, durant l'horari d'atenció al públic.

L'any 2022, el pla renova va destinar 2 milions d'euros més 1,5 suplementari. Tot i aixo, es van quedar pendents 28 solicituds, les quals tindran resposta aquest 2023. Aquestes solicituds del 2022 s'han valorat amb un import de 427.000 euros aproximadament i, per tant, del presupost de 2 milions del 2022, 427.000 estarien hipotecats.

Pel que fa a les tipologies d'aquestes solicituds, el ministres portaveu en funcions Cèsar Marquina ha afirmat no tenir informació al respecte i no se sap si les demandes eren per establir plaques fotovoltaiques, finestres d'aïllament, entre d'altres.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad