Economía y negocios

Cau mig punt l'IPC segons les dades avançades de maig

L'increment dels preus el mes passat, encara amb dades per confirmar, seria del 4,9%

La inflació continua caient, però menys que als països veïns / _Eduardo Oyana EFE

Andorra la Vella

L'increment dels preus el mes passat, encara amb dades per confirmar, seria del 4,9%, una xifra que si prenem com a referència l'avaluat d'abril, que va tancar amb el 5,4%, representaria aquesta caiguda del mig punt. Si anem un any enrera, el maig del 2022 va tancar amb un augment del 6,5% i començava a enfilar-se de manera molt significativa.

Així ho explica l'informe elaborat pel departament d'Estadística que atribueix aquesta situació a la baixada dels preus en el grup de Transports, i el d'Aliments i begudes no alcohòliques.

La caiguda de l'IPC és força inferior a la dels països veïns, malgrat que la xifra avançada es quedi entre els dos. Així, Espanya l'hauria reduït pràcticament un punt i es quedaria al 3,2%, mentre que a França, ha perdut vuit dècimes, fins al 5,1%.

El Govern atorga 1.500 ajuts per pagar el lloguer

Així ho confirma l'informe sobre prestacions per al pagament del lloguer d’habitatges que ha elaborat el departament d'Estadística, i mostra com l'any passat van rebre 1.778 sol·licituds per aquest programa, de les quals es van aprovar més del 82%, fins a arribar a les 1.471. Si es fa una mitjana dels darrers cinc anys, les demandes per rebre aquest ajut han voltat les 1.500, de les quals n'han aprovat unes 1.200.

L'import que l'executiu ha compromès representa el 0,63% del pressupost que gestiona o el que és el mateix, el 0,11% del PIB. En total, el programa ha destinat més de 3,3 milions d'euros, que representa uns 500.000 euros més que l'any anterior. De mitjana, els beneficiaris han rebut uns 2.100 euros.

Dues de cada tres demandes corresponen a ciutadans amb nacionalitat espanyola i andorrana, i si analitzem el seu perfil, la meitat s'han destinat a persones grans i a famílies monoparentals.

De les 305 sol·licituds que han estat desestimades, la majoria ho han estat perquè el sol·licitant superava els límits econòmics que marca el programa d'ajuts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00