Sociedad

L'Armada fa treballs hidrogràfics a la costa de Menorca

Alguns oficials donaran conferències científiques a Maó i Ciutadella

El 'Malaespina' atracarà al port de Maó els propers dies. / Armada Española

Maó

Des del 16 de maig s'estan desenvolupant diverses activitats hidrogràfiques de l'Armada a les aigües de Menorca que s'allargaran fins al 29 de maig.

D'una banda, oficials i suboficials espanyols i estrangers, alumnes del curs d'hidrògraf nivell A de l'Escola d'Hidrografia de l'Armada, estan fent les pràctiques finals del curs al port de Maó. Els treballs tenen com a objectiu involucrar els alumnes en una campanya hidrogràfica real, a fi d'actualitzar la cartografia nàutica, en aquest cas, del port de Maó. Per això s'ha coordinat l'actualització de certes zones d'interès al port amb l'Autoritat Portuària de les Balears, entre les quals cala Figuera.

De l'altra, el vaixell hidrogràfic “Malaspina” (A-31) efectuarà una escala al port de Maó entre els dies 26 i 29 de maig per donar suport als alumnes en pràctiques. El Malaspina es troba efectuant una campanya hidrogràfica en aigües del Mediterrani a fi d'actualitzar la cartografia nàutica a les zones de Castelló i illes Columbretes.

Diumenge 29 de maig el “Malaspina” es trobarà atracat als molls de l'Estació Naval de Maó i podrà ser visitat pel públic en horari de matí, de 10:00 a 13:00 hores, i de tarda, de 16: 00 a 18.30 hores.

L'explicació d'aquest tipus d'activitats hidrogràfiques i d'altres assumptes relacionats amb l'elaboració i el manteniment de la cartografia nàutica oficial de l'Estat s'inclouran a les conferències divulgatives que de forma simultània s'impartiran divendres 27 de maig a les 20:00 hores al Club Marítimo Mahón i al Club Nàutic de Ciutadella sota el títol “La seguretat en la navegació i contribució a la ciència nàutica. 225 anys d´Hidrografia a Espanya”, amb motiu de la celebració d'aquest aniversari.

A Maó el ponent serà el capità de navili, Comandant-Director de l'Institut Hidrogràfic de la Marina, José Daniel González-Aller Lacalle, mentre que a Ciutadella ho serà el capità de corbeta, Comandant del “Malaspina”, Juan B. Manzano Ruiz.

225è aniversari de la Hidrografia a Espanya

L'Institut Hidrogràfic de la Marina és un ens d'utilitat pública, pertanyent a l'Armada i té com a missió fonamental la formació i la conservació de la cartografia nàutica bàsica oficial d'Espanya, vetllant per la seguretat en la navegació mitjançant l'obtenció i la difusió d'informació sobre la mar i el litoral i contribuint al progrés de la ciència nàutica, estant la seva seu a Cadis.

Té el seu origen a la Direcció de Treballs Hidrogràfics o Direcció d'Hidrografia, creada el 1797 perquè Espanya comptés amb un organisme que coordinés i sistematitzés els treballs hidrogràfics i la producció cartogràfica. A mitjans del segle XIX es van formar les Comissions Hidrogràfiques de la Península, Antilles i Filipines per poder renovar els aixecaments de la Península i cartografiar les possessions espanyoles a Ultramar, en un esforç ingent que va donar com a resultat una de les col·leccions de cartografia nàutica més extensa de lèpoca.

Al començament del segle XX la Direcció d'Hidrografia va quedar dissolta i les seves competències se les van repartir diversos organismes. En un d'ells, l'Observatori de Marina de Sant Ferran (Cadis) es va crear el Servei Hidrogràfic de l'Armada, que va estar en funcionament fins al 1943, any en què es va crear l'actual Institut Hidrogràfic de la Marina a la ciutat de Cadis.

El vaixell hidrogràfic “Malaspina”

El Malaspina (A-31) va ser lliurat a l'Armada el 1975, i al costat del seu bessó el Tofiño (A-32), conformen els vaixells oceànics de la Flotilla Hidrogràfica. Tot i la seva experiència, es troba equipat amb equipament hidrogràfic d'última generació. Per a l'obtenció de la batimetria (cartografia dels fons), compta amb dos sondadors multifeix capaços d'obtenir una topografia del fons marí d'alta resolució des d'aigües succintes fins als 3000 metres de profunditat de manera eficient. Associats als sistemes multifeix, compta amb sistemes de posicionament GNSS (Sistema Global de Navegació per Satèl·lit) molt precís, sistema d'integració de la posició i moviment del vaixell amb les dades batimètriques obtingudes, instruments de mesura de la velocitat del so a l'aigua , així com de l'equipament informàtic necessari per a l'adquisició, el tractament i el processament de la informació hidrogràfica obtinguda.

A més, compta amb dos pots hidrogràfics emprats per a zones on el vaixell no pot treballar, bé sigui per manca de calat o per manca de maniobrabilitat, els quals també poden equipar sondadors multifeix portàtils.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00