Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Opinión
Las voces de la radio

Paraula de Ramón Orfila i Aurora Picornell

Trobar les restes d'aquesta figura del temps de la Guerra Civil mereix el comentari des nostre col·laborador

Ramón Orfila / Ramón Orfila

Mahón

Aurora Picornell Femenias va néixer al barri del Molinar de Palma, l'1 d'octubre de 1912, filla del fuster comunista Gabriel Picornell Serra i de Joana Femenias Coll. Era la sisena de set germans, dins una família de classe treballadora que quedaria mutilada pel cop d'estat franquista: son pare i els seus germans Ignasi i Gabriel també foren assassinats, mentre que els germans Joan i Llibertat, embarcats el 18 de juliol de 1936 cap a les Olimpíades Populars de Barcelona, pogueren salvar la vida, però per a conèixer després l'exili. Joan fou internat en un camp de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial i morí poc després de ser alliberat. Aurora deixà una filla, Octubrina Roja Quiñones Picornell (1934-1969), rebatiada Francesca pel franquisme, que al seu torn tengué dues filles.

A 14 anys començà a treballar com a sastressa i aviat s'implicà en la política. El primer escrit conegut d'Aurora Picornell és la introducció, signada als 16 anys, juntament amb Glòria Vilalta, de Barcelona, i Evangelina Cáceres, de Granada, del llibre editat a Mallorca per la feminista i espiritualista granadina Margarita Leclerc Herreros, La mujer, ¿es superior al hombre? Estudio dividido en tres meditaciones (1928). Aurora coneix Margarita Leclerc, resident a l'Arenal de Palma, probablement per mediació d'Ateu Martí, comunista i maçó, que també la introdueix dins la Lliga Laica, de la qual és l'única dona i vocal de la Junta des de 1930.

Reconeguda per les seves intervencions públiques en la Lliga Laica, Aurora comença el gener de 1931, amb 18 anys, la seva col·laboració regular al setmanari Ciutadania del Partit Republicà Federal, i impulsà la revista Concepción Arenal, centrada a promoure la figura de l'escriptora feminista gallega. L'abril del mateix any també inicia els seus articles al setmanari comunista Nuestra Palabra, primer sota el pseudònim «Amanecer», en què reflecteix les condicions de vida de les treballadores, estimulant la formació de societats de defensa i la sindicació, cosa que ella fa, al mateix temps, directament, organitzant el sindicat de sastresses.

Avui Ramón Orfila la recorda en aquest espai de ràdio.

Paraula de Ramón Orfila sobre Aurora Picornell

00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667386805456/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad