Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Ocio y cultura
Menorca talaiòtica

Menorca Talaiòtica. Capítol 2. En la línia del temps

Fem un viatge cronològic per entendre millor com va evolucionar la petjada humana a l'illa

Menorca talaiòtica. Capítol 2. En la línia del temps

Menorca talaiòtica. Capítol 2. En la línia del temps

12:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680507316939/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mahón

Els hi proposem un viatge en el temps. Volem conèixer com han evolucionat les comunitats humanes de Menorca al llarg dels darrers milenis. El nostre primer bot en el temps ens du a un moment situat sobre el 6.000 aC, abans dels primers vestigis talaiòtics.

Vista des de l'interior cap a l'entrada de la cova, a Es Migjorn / Menorca Talaiòtica

Com era la vida en aquell temps?

Fins fa uns pocs anys se situava l’inici de la prehistòria de Menorca entorn del 2300 aC, amb l’establiment dels primers assentaments estables a l’illa. Almenys açò és el que indiquen les datacions als sepulcres de Biniai Nou o a l’assentament de Talatí de Dalt. No obstant, el descobriment en els darrers anys d’un taller d’indústria lítica on es varen trobar petits instruments fets sobre una pedra sedimentaria anomenada radiolarita, molt semblant al silex, i amb característiques molt arcaiques, aparegut a la zona de Binimel·là, vol dir que l’illa ja era coneguda per alguns grups humans entorn del 6.000 a.C., pero no s’hi varen assentar de forma permanent.

Menorca talaiòtica. Capítol 2. En la línia del temps

12:45

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680507316939/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Estem a l’any 2.300 aC.

Què está passant al món que envolta a aquesta petita illa al Mediterrani?

Es l'inici dels imperis a l'antic Pròxim Orient. Egipte, Mesopotàmia,... Les civilitzacions urbanes s'estenen al llarg dels rius: el Nil, Tigris, Eúfrates,...

És una societat que té contactes amb l'exterior (com es pot observar per la presència de megalitisme, un element comú en tot l'arc mediterrani).

I que podem veure a Menorca?

A partir d’aquesta etapa inicial, es produeixen grans canvis culturals, el tret més significatiu dels quals és la irrupció de l’arquitectura ciclòpia, abandonant la tradició megalítica.

A la resta del món conegut, d’una banda hi ha un declivi de Babilònia mentre que Egipte recupera poder. Comença la cultura micénica, al Mediterrani oriental. Hi ha un increment de les relacions comercials entre els grans pobles d'Orient Mitjà, amb productes com el coure, la fusta, les pells de grans animals i la terrissa decorada. Es una època molt fèrtil en la cultura egípcia. S'inventa la llança llarga i desenvolupa la indústria del ferro creant armes i eines més resistents.

I que podem veure a Menorca?

Escolta el podcast i comparteix-ho amb qui vulguis.

Aquí tens el capítol anterior

Proper capítol: Capítol 3. Les singularitats de la Menorca talaiòtica

Coneix per què aquest Patrimoni es tan especial

Què es la Menorca talaiòtica?

Una aproximació al que significa Menorca talaiòtica i al contingut tan singular que té com a patrimoni cultural

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00