Sociedad

El vot d'un menorquí val tant com el de 3,4 mallorquins

La cambra autonòmica té 59 diputats: 33 representants dels ciutadans de Mallorca, 13 dels de Menorca, 12 corresponents a Eivissa i 1 per Formentera

Mar Rovira

Maó

Un vot als comicis autonòmics del 28 de maig emès per un ciutadà de Menorca té el mateix pes electoral que 3,4 sufragis dipositats a les urnes als col·legis de Mallorca.

Els gairebé 828.000 electors cridats a designar els seus representants al Parlament el 28M no tenen una capacitat de decisió parella perquè voten repartit en quatre circumscripcions insulars la representativitat dels quals no és proporcional a la població.

La cambra autonòmica té 59 diputats: 33 representants dels ciutadans de Mallorca, 13 dels de Menorca, 12 corresponents a Eivissa i 1 per Formentera.

Si la circumscripció fos única, la proporció d'electors potencials per cada diputat seria de poc més de 14.000, però amb el repartiment de representació a la cambra per illes per cada parlamentari de Mallorca hi ha 19.620 electors, 8.226 per diputat eivissenc, 7.176 per triar el únic representant de Formentera i 5.735 per cadascun dels 13 de Menorca.

Així, els ciutadans de Menorca estan representats en una proporció d'1/3,4 respecte als de Mallorca, d'1/1,4 sobre els d'Eivissa i d'1/1,2 en relació amb els de Formentera.

Entre Eivissa i Mallorca, la relació és de 1/2,3 i entre Formentera i Mallorca, de 1/2,7.

El nombre de diputats per illes està consagrat a la Llei Electoral autonòmica de 1986, que justifica el repartiment al·ludint a l'acord aconseguit pels redactors de l'Estatut d'Autonomia de 1983, quan es va determinar, en una disposició transitòria, que a les primeres eleccions s'escollirien 30 diputats a Mallorca, 12 a Menorca, 11 a Eivissa i 1 a Formentera.

La sobrerepresentació de les circumscripcions amb menys població no és una anomalia balear, sinó, al contrari, una constant en organitzacions territorials democràtiques adreçada a garantir la veu de les minories i estimular-ne la participació.

Així, encara que la demografia té el seu pes en el repartiment de diputats, la representació de les províncies al Congrés espanyol presenta disparitats tan significatives o més que les del Parlament balear.

Per exemple, a les Balears li corresponen vuit representants a la Cambra Baixa, quatre vegades més que els que té Sòria, però la població de les illes és gairebé tretze vegades més gran que la de la província castellana.

El Consell d'Eivissa va aprovar per unanimitat una resolució el novembre de l'any passat en què, amb el suport d'un informe jurídic encarregat per la institució, reclamava canvis legals per corregir la subrepresentació de l'illa respecte a Menorca. El dictamen considerava justificada la infrarepresentació de Mallorca.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad