Sociedad

El crim de les germanes de Terrassa fa aflorar més casos de possibles matrimonis forçats

Els Mossos investiguen diversos casos de matrimonis de conveniència després de rebre nous avisos les últimes hores

Minut de silenci davant l'Ajuntament de Terrassa per l'assassinat de dues veïnes al Pakistan

Barcelona

El ressò mediàtic del crim de les dues germanes de Terrassa, assassinades al Punjab, Pakistan, perquè rebutjaven els seus matrimonis forçats, ha fet aflorar possibles nous casos. En les últimes 24 hores, els Mossos han rebut diverses informacions de noies residents a Catalunya que temen que la família vulgui casar-les en contra de la seva voluntat, aprofitant viatges d’estiu als països d’origen. Els Mossos, en concret la Unitat Central de Seguiment i Atenció a les Víctimes, estan comprovant aquests nous avisos, que fan arribar no només les víctimes sinó també el seu entorn.

Fins ara, en els primers cinc mesos de 2022, els Mossos d'Esquadra han evitat quatre matrimonis forçats a Catalunya, tres d'ells amb nenes menors d'edat. Les víctimes tenien 14, 15, 16 i 21 anys i procedien de països del nord d'Àfrica i Àsia, segons va explicar a la SER la cap dels Mossos Andrea Garcia, cap de la Unitat Central d'Atenció a les Víctimes: "Els matrimonis forçats són una forma més de violència masclista i consegüentment es regeix pel sotmetiment, la por, el control, la repressió; és una forma més d'abús que implica altres formes de violències com a violència física, violència sexual o psicològica, per això és tan important detectar-ho a temps perquè ja no és només el fet de casar-te, sinó de viure sotmesa a una altra mena de maltractament".

La complexitat cultural que envolta els matrimonis de conveniència fa molt difícil que les denúncies aflorin. "La xifra no reflecteix tot el fenomen perquè molts casos s'oculten en el si de la família per por de represàlies", afegeix Garcia. "És molt complex perquè el matrimoni forçat va associats a una sèrie de creences, tradició, cultura o religió que pressiona a la família a accedir".

La prioritat de les investigadores un cop comproven la intenció de la família de formalitzar l’enllaç és evitar-ho. "En cas de comprovar que hi ha un risc imminent, identifiquem on té la seva documentació per a viatjar i la hi retenim. Demanem autorització al jutge per a fer-lo i en cas que autoritzi podem decretar també la prohibició que surti del país. La prioritat és que no surti del país", explica la cap. El delicte de matrimoni forçat preveu penes de sis mesos a sis anys de presó, en la part alta de la forquilla, si la víctima és una menor. I no només inclou el matrimoni, sinó que també es castiga el fet de fer viatjar a la força o la prohibició per part de la família que la jove o menor torni a Espanya.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad