Tribunales

Condemnats dos policies que van fer-se passar per lladres per fer una broma

El jutge sentencia a 15 mesos de presó dos policies locals de Sant Antoni de Vilamajor que van perseguir i amenaçar de mort un vigilant privat

Barcelona

Gastar una broma macabra pot costar molt car. Per qui la fa, però també i sobretot, per qui n’és víctima. Un jutjat de Granollers ha condemnat a dos policies locals de Sant Antoni de Vilamajor a un any i tres mesos de presó per amenaçar a un vigilant de seguretat privada, al que hauran d’indemnitzar. Els policies van disfressar-se de lladres, estant de servei, per perseguir i atemorir de nit a un vigilant de seguretat d’una urbanització, apuntant-lo amb el que li van fer creure que era una pistola. El vigilant ha estat més d’un any i mig en tractament psicològic per estrès posttraumàtic greu i ha hagut de deixar la feina per incapacitat permanent absoluta.

Els fets van passar la mitjanit del 4 al 5 de novembre de 2018. Segons la sentència, a la que ha tingut accés SER Catalunya, els acusats, J.M.A.R i J.D.B, agents interins de la policia local de Sant Antoni de Vilamajor, es “van posar d’acord per acoquinar i causar temor” a la víctima, un home contractat com a vigilant privat de la urbanització Can Miret, on s’havien produït una sèrie de robatoris a cases els darrers mesos. Actualment, un dels condemnats és policia local de Carcaixent, a València. L’altre ha deixat la professió i s’ha mudat a Sevilla.

“Em volen matar”

La broma estava planejada. Aquella nit, els policies van trucar a la víctima per preguntar si estava treballant i van anar a veure’l amb el cotxe logotipat i vestits d’uniforme. Dues hores després, quan era mitjanit i eren els únics agents de guàrdia al poble, van canviar-se l’uniforme per roba fosca, van posar-se un buff negre al cap i van començar a circular sense llums per la urbanització amb el vehicle particular d’un d’ells.

El vigilant, en veure el comportament sospitós del cotxe, el va seguir per anotar la matrícula. Quan els policies van veure’l, van accelerar i van començar a perseguir la víctima a tota velocitat, arribant a baixar del cotxe per apuntar-lo dues vegades amb el que van simular que era una pistola; en realitat, la porra extensible d’un dels agents.

Camí on els policies van començar a perseguir el vigilant

Atemorit, creient que volien matar-lo, el vigilant va córrer a demanar ajuda a una casa de la urbanització on viu un mosso d’Esquadra. No el va trobar, així que perseguit pels suposats lladres, va demanar auxili a un altre dels veïns, policia local de Montcada i Reixac. “Quan vaig obrir la porta, pràcticament no podia respirar. Només repetia: “Em volen matar, em volen matar”, va recordar al judici.

Un cop a casa d’aquest veí, la víctima va trucar a la policia local del municipi, sense saber que els qui havien d’ajudar-lo s’estaven traient la disfressa de lladres per posar-se altre cop l’uniforme. Un quart d’hora després, els acusats van aparèixer, altre cop uniformats i amb el cotxe patrulla. Van oblidar-se, però, de treure’s el buff negre de la cara. Els acusats van admetre que havien estat ells els qui havien perseguit el vigilant. Van dir als veïns policies i a la víctima que “volien gastar-li una broma” i que “se’ls havia anat de les mans”, segons recull la sentència.

Expedient sancionador

Tots dos acusats van disculpar-se i van prometre que ho explicarien al seu superior. No ho van fer fins que els veïns van forçar una reunió amb l’Ajuntament, que va obrir-los un expedient sancionador, que avui encara no s’ha resolt. Al ple municipal, l'alcaldessa, aleshores de Junts, es va negar a oferir explicacions a l’oposició. Segons fonts policials, el consistori va limitar-se a no renovar als agents quan se’ls va acabar el contracte.

Durant el judici, celebrat aquest mes de maig, els acusats van canviar de versió. Van intentar fer creure al tribunal que no pretenien atemorir a la víctima, sinó que volien “fer vigilàncies conjuntes” vestits de paisà “per passar inadvertits”. El magistrat Daniel Almeria, del penal 2 de Granollers, no els va creure: “no són fiables ni versemblants”, escriu, perquè “resulta incongruent que circulessin en el seu vehicle particular amb dos buffs tapant-los íntegrament el cap”.

“Un relat esfreïdor i una broma execrable”

“Al meu entendre, els fets no són només una “broma” execrable sota tots els punts de vista (professional, moral, etc) amb efectes devastadors en la víctima, sinó que a més constitueixen un delicte d'amenaces”, conclou el magistrat en la sentència. El text afegeix: “els autors eren policies en aquell moment amb el retret addicional que això, sens dubte, ha de comportar".

A més de la pena de presó, el tribunal condemna els policies a pagar 48.281 euros a la víctima per les lesions psíquiques que va patir. Poc després de l’incident, la víctima va haver de deixar la feina per estrès post-traumàtic greu que l’ha dut, fins i tot, a intentar suïcidar-se i al judici, va haver de declarar acompanyat de dues psicòlogues. “El seu relat és absolutament fiable i esfereïdor, com en poques ocasions ha pogut presenciar aquest magistrat”, destaca la sentència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00