Sociedad

Josep Maria Gili: "Les salpes no tenen tentacles i formen grans cadenes per filtrar el màxim de fitoplàncton"

Descobrim aquesta espècie d'invertebrat que està arribant a les nostres costes de la mà del biòleg marí de l'Institut de Ciències del Mar

Salpa, a la sorra de la platja

Salpa, a la sorra de la platja / Rick Price

Girona

Semblen meduses, però no ho són. Estem parlant de les salpes, un organisme "invertebrat però molt pròxim als vertebrats", en paraules de l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar, Josep Maria Gili, que al final de la primavera i principis d'estiu poden aparèixer a les nostres costes coincidint amb el màxim moment de producció de fitoplàncton. A les comarques de Girona ja se n'han detectat aquesta temporada.

"No piquen, no tenen tentacles, son totalment inocus i no us diré que us els podeu menjar, perquè no sóc metge, però les he tastat i tenen gust a clorofila", explica Gili. En aquesta època de l'any arriben a formar "grans cadenes per reproduir-se i filtrar el màxim de fitoplàncton" però ja més avançat l'estiu pràcticament no se'n troben.

"Nedar enmig d'aquest plàncton gelatinós és fantàstic però alerta perquè al mig hi pot haver alguna medusa", adverteix. "Igual que les meduses, son una de les fonts de colagen més important per als peixos, son essencials per les cadenes tròfiques" afegeix Gili que, en canvi, nega alguna de les coses que s'han escrit sobre aquesta espècie, com que ajuda a mantenir les praderies de posidònia: "no hem de confondre aquesta salpa amb el peix herbivor del mateix nom comú que sí que s'alimenta de les petites algues i altres organismes que es posen sobre les fulles de la posidònia"

Escolta l'entrevista sencera a l'#AquiGirona

Josep Maria Gili, investigador de l'Institut de Ciències del Mar

07:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000029687/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad