Sociedad

Creixen les llistes d'espera per intervencions i proves diagnòstiques a les comarques gironines

Són dades d’un estudi que ha presentat l’UGT

Quim Casas, Sílvia Quevedo i Maxi Rica a la roda de premsa

Quim Casas, Sílvia Quevedo i Maxi Rica a la roda de premsa / Berta Artigas Fontàs

Girona

Les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques a les comarques gironines en alguns casos s’han arribat a doblar respecte el 2017. Són dades d’un estudi que ha presentat l’UGT. El sindicat denuncia la falta d’inversió en el sistema sanitari públic i reclama una aposta decidida per revertir la situació.

Han augmentat el número de pacients a les llistes i també els dies que aquests pacients s’han d’esperar. És una tendència generalitzada arreu del territori català, però a les comarques de Girona, la situació és una mica més greu.

Per les proves diagnòstiques, a maig del 2022 –les últimes dades que es tenen- hi havia una llista d’espera de 18.153 pacients i la mitjana de dies d’espera era de 111 dies. En canvi, el juny del 2017, la llista d’espera era de 9.500 pacients, la meitat, i la mitjana de dies era de 59. Les proves més afectades son les electromiograma, ecografies abdominals i les colonoscòpies.

Una situació que també afecta a les intervencions quirúrgiques de cataracta, maluc i genoll. En aquests casos ara hi ha 4.450 pacients a la llista d’espera, mentre que l’any 2017 n’eren 2.775. I aquestes persones s’han d’esperar de mitjana 131 dies, una mica més de 4 mesos; mentre que fa cinc anys, l'espera era de 104 dies.

Per les intervencions quirúrgiques oncològiques el maig 2022 hi havia 131 pacients en llista d’espera i mitjana de dies d'espera 21 dies. Mentre que el 2017, els pacients en llista d’espera eren 157, i la mitjana de 9 dies d’espera. Aquí veiem que la llista d’espera, en comptes d'augmentar ha disminuït. Des de l’UGT ho atribueixen a que s’està diagnosticant menys.

Tota aquesta situació fa que la gent cada vegada opti més pel sistema de salut privat, i com a conseqüència, que s’incrementin les desigualtats. Ho ha denunciat Sílvia Quevedo, la responsable de Sanitat de la Federació de Serveis Públics de la UGT a les comarques gironines.

Calen professionals socials sanitaris

L'UGT no només ha denunciat aquest augment de llistes d’espera. També ha fet palès que falten treballadores socials sanitàries en el sistema d’atenció primària de l’ICS. És una figura que ajuda la coordinació entre salut i serveis socials, i millora l'atenció sanitaria.

Ara hi ha 12 treballadores socials sanitàries a la regió de Girona. Segons els càlculs de la UGT n’hi hauria d’haver una per cada vint mil habitants. I per aquesta regla de tres, hauria d’haver un mínim de 17 treballadores més.

Sant Feliu de Guíxols, Roses, Olot, Arbúcies, Sant Hilari, Santa Coloma de Farners, per exemple, no tenen treballadors socials sanitaris.

Des de la UGT també alerten que ara comença la temporada d’estiu, on la pressió als serveis assistencials de les comarques gironines tendeix a augmentar a causa de la població de segones residències.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad