Sociedad

Rebroten els allunatges a Barcelona

Els Mossos han detectat almenys quatre grups dedicats als robatoris per encastament de vehicles, que actuen contra botigues de luxe, electrònica i caixers de bitcoins

Un cotxe encastat contra un establiment / Cadena SER

Barcelona

Els mossos han detectat un rebrot  dels robatoris per encastament; dels mítics allunatges de cotxes robats contra botigues de luxe, i ara també d'electrònica. Segons explica la policia catalana a SER Catalunya, ara mateix hi ha entre tres i quatre bandes que s'han assentat a l'àrea de Barcelona. "És un mètode que està agafant força a casa nostra, sobretot a l'àrea metropolitana", admet el sotsinspector Jonatan Herrera, cap de l'àrea central de Patrimoni de la Divisió d'Investigació Criminal.

El passat mes de maig, en menys d'una setmana, diversos grups de lladres van assaltar cinc negocis amb la tècnica de l'allunatge o "encastament": estavellar cotxes robats, normalment d'alta gamma, contra els aparadors de diversos negocis per després fugir amb el botí. Valentino a Passeig de Gràcia; Luis Vuitton, a l'Avinguda Diagonal; Media Markt, a Tarragona o un concessionari de cotxes de luxe de Torredembarra, van ser-ne víctimes.

"Com a Madrid el famós "Niño Saez", que es dedicava a fer allunatges a joieries i botigues de luxe de la coneguda com a Milla de Oro de Madrid, al carrer Serrano, ara tenim un rebrot de delinqüents d'un perfil molt similar", assegura el sotsinspector Herrera, recordant a Francisco Javier Martin Sáez, que fa una dècada va ser el rei dels allunatges, amb 36 anys, imputat per 70 delictes i amb una fortuna d'uns 150 milions d'euros a base de robatoris cada cop més ambiciosos.

L'objectiu: mòbils, roba de luxe i caixes de bitcoins

"Hem patit un augment dels fets i no estan comesos per un únic grup. Estem detectant un mínim de quatre grups que sostreuen un vehicle i ataquen diversos establiments", relata Herrera. "Són joves que tenen 25, 30 i 35 anys, amb força antecedents a l'esquena", perfila. Els principals objectius d'aquests lladres són, com a novetat cada vegada més ferma, els caixers de bitcoins. També les botigues de roba de luxe i els negocis de telefonia.

"Busquen telèfons mòbils perquè els sostreuen precintats a la caixa", assevera el cap de delictes contra el patrimoni. Al mercat legal, aquests mòbils costen entre 800 i més de 1.000 euros i, a diferència de la resta de productes robats, al mercat il·legal el seu valor no varia gaire. "Com ve amb la caixa original, els mòbils robats estan molt ben pagats perquè no podries distingir entre un sostret i un no sostret", conclou Herrera. Segons el sotsinspector, hi ha botigues no oficials que estan comprant aquest material sostret.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad