Sociedad

Prem Puig: "Les àvies surten contentes dient que feia més de 40 anys que no veien passar un ramat"

Aquest pastor porta 64 ovelles des de Mieres fins al Pla d'Anyella per recuperar una pràctica ancestral i reivindicar "dignitat laboral" per a l'ofici

Ecoxarxa

Girona

Ara mateix hi ha dos pastors fent la transhumància a peu a les comarques de Girona. En Victor Rojas està anant des de Mollet de Peralada fins a Rocabruna i en Prem Puig cobreix els 80 kms que hi ha entre Mieres i el Pla d'Anyella, on les seves 64 ovelles s'integraran a la ramada de més de 3.000 caps que passaran un estiu més fresc que si es quedessin a la plana.

En Prem ens despenja el telèfon aprofitant una parada a Campdevànol. Ens explica que ho fa "per nostàlgia i per viure l'experiència" i que "passant pels pobles, la gent surt contenta" i "les àvies, emocionades, dient que feia més de 40 anys que no veien passar un ramat" pels carrers. A Ridaura els van convidar a esmorzar i a Ripoll la policia els ha obert el pas.

D'obstacles no en falten. "S'han perdut senyalitzacions, s'han perdut abeuradors", explica, com tampoc en falten en la feina diària. El principal, que es pagui un preu just pel xai o, en el seu cas, els formatges.

"El preu de les coses és el que aporta dignitat laboral. Qualsevol ofici et dona més temps lliure i més sou, hem d'aconseguir aquesta dignitat laboral", argumenta, i això és el que portarà "que hi hagi més gent que es vulgui dedicar a aquesta feina". Amb tot, diu que està content perquè, des de la pandèmia "rebem molt suport, la gent està veient que som essencials".

Escolta l'entrevista sencera a l'#AquiGirona

Prem Puig, pastor transhumant

09:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000030120/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00