Salud y bienestar

El nombre de llevadores es reduirà a Catalunya a la meitat d’aquí a tres anys

En els pròxims tres anys, s'hauran jubilat 515 llevadores i, en el mateix temps, se n'hauran format menys de la meitat de les que plegaran

Pla general d'un nadó acabat de néixer

Girona

A Catalunya hi ha 10 llevadores per cada mil naixements, mentre que a la Unió Europea en són més del doble, gairebé 26. És un dèficit que s'arrossega de fa anys i que anirà a més perquè hi ha 515 llevadores que es jubilaran en els tres anys vinents, i, en canvi, només se'n formaran 75 de noves cada any. Són dades de l'Associació Catalana de Llevadores que reclamen que es cobreixi aquest dèficit que avui ja consideren greu. “Estem en una situació crítica” subratlla Lucia Burgos, membre de l’Associació.

A més, ara mateix les vacances d'estiu i l'augment dels casos de COVID fan que no puguin assumir tota la feina i que hagin de prioritzar. “Durant l’estiu hem de prioritzar el control de l’embarassada en detriment a altres tipus de visites” diu Burgos, “i mira que les llevadores és un col·lectiu molt implicat a la cura de les dones” afegeix.

Des de l’Associació també lamenten que altres professionals, menys especialitzats, hagin d'assumir part de les seves tasques. “No és competència seva, és competència de les llevadores” diu Lucia Burgos. “I a més, és un risc per les dones”, apunta.

Per canviar la situació, proposen que hi hagi més places als hospitals per llevadores en formació i que es permeti fer pràctiques en hospitals petits, de menys de mil parts, que ara per llei no poden.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00