Ocio y cultura

Girona se suma a l'Any Ferrater

Aquest dimecres s'inaugura l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" als equipaments del GEiEG de Sant Ponç

L'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida"

L'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" / Carles Baldellou

Girona

L'exposició comença amb un fragment que el mateix Gabriel Ferrater li va enviar a la seva mare, quan va marxar a Alemanya a treballar de lector editorial. "La feina consisteix a llegir un llibre cada dia" va dir, "i al capdavall, és el que he fet tota la vida".

Aquest 2022 fa cent anys que va néixer, i en fa cinquanta que es va suïcidar. És per això, que en el marc de l'any Ferrater, la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, han impulsat l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida".

Inauguració de l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida"

Inauguració de l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" / Carles Baldellou

Amb el fil de la lectura, i a través de set plafons, l'exposició mostra diferents cares d'aquest poeta, que també es va dedicar a la crítica d'art, a la lingüística o a la docència. "És una figura clau en la literatura catalana de la segona meitat del segle XX" apunta el comissari de l'exposició i de l'Any Ferrater, Jordi Cornudella. "I un poeta que va canviar el rumb de la poesia catalana, sobretot pels temes que tractava i la dicció poètica". Ferrater va destacar pels seus títols provocadors, per fugir de les paraules poètiques i per parlar de les relacions sexuals entre homes i dones.

Va començar a publicar d'adult, poc temps després de la mort de Carles Riba. La major part de la seva obra la va escriure durant un període breu de sis anys, entre 1958 i 1963: Da nuces pueris, Menja't una cama i Teoria dels cossos van ser els seus llibres de poemes, i posteriorment l'autor els va recollir en el volum Les dones i els dies. Malgrat la seva curta carrera, va saber connectar amb la gent jove de la seva època i fer-se un lloc en el món de la poesia.

Jordi Cornudella, sobre Gabriel Ferrater i els joves

00:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000030278/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La seva influència s'ha allargat fins avui en dia. L'obra de Ferrater, durant aquests cinquanta anys, no s'ha deixat de vendre, i actualment, Les dones i els dies, té dues edicions en català.

Jordi Cornudella, sobre la influència de Gabriel Ferrater

00:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000030292/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" es podrà visitar als equipaments del GEiEG de Sant Ponç fins al 3 d'agost, i després passarà per Reus (a la Biblioteca del Centre de lectura, del 27 de setembre l 15 d'octubre), Sant Cugat (a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, del 10 d'octubre al 29 d'octubre) i tornarà a Girona, aquesta vegada a la Biblioteca del Barri Vell, del 24 d'octubre a l'11 de novembre.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad