Girona se suma a l'Any Ferrater
Aquest dimecres s'inaugura l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" als equipaments del GEiEG de Sant Ponç
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/prisaradio/42WGMUPMX5ERBPFU4MS7EXTBV4.jpeg)
L'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" / Carles Baldellou
Girona
L'exposició comença amb un fragment que el mateix Gabriel Ferrater li va enviar a la seva mare, quan va marxar a Alemanya a treballar de lector editorial. "La feina consisteix a llegir un llibre cada dia" va dir, "i al capdavall, és el que he fet tota la vida".
Aquest 2022 fa cent anys que va néixer, i en fa cinquanta que es va suïcidar. És per això, que en el marc de l'any Ferrater, la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, han impulsat l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida".
/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/prisaradio/QZCKIGVRL5GTLDEC2ALDTFYW4U.jpeg)
Inauguració de l'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" / Carles Baldellou
Amb el fil de la lectura, i a través de set plafons, l'exposició mostra diferents cares d'aquest poeta, que també es va dedicar a la crítica d'art, a la lingüística o a la docència. "És una figura clau en la literatura catalana de la segona meitat del segle XX" apunta el comissari de l'exposició i de l'Any Ferrater, Jordi Cornudella. "I un poeta que va canviar el rumb de la poesia catalana, sobretot pels temes que tractava i la dicció poètica". Ferrater va destacar pels seus títols provocadors, per fugir de les paraules poètiques i per parlar de les relacions sexuals entre homes i dones.
Va començar a publicar d'adult, poc temps després de la mort de Carles Riba. La major part de la seva obra la va escriure durant un període breu de sis anys, entre 1958 i 1963: Da nuces pueris, Menja't una cama i Teoria dels cossos van ser els seus llibres de poemes, i posteriorment l'autor els va recollir en el volum Les dones i els dies. Malgrat la seva curta carrera, va saber connectar amb la gent jove de la seva època i fer-se un lloc en el món de la poesia.
Jordi Cornudella, sobre Gabriel Ferrater i els joves
00:38
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000030278/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La seva influència s'ha allargat fins avui en dia. L'obra de Ferrater, durant aquests cinquanta anys, no s'ha deixat de vendre, i actualment, Les dones i els dies, té dues edicions en català.
Jordi Cornudella, sobre la influència de Gabriel Ferrater
00:16
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000030292/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
L'exposició "Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida" es podrà visitar als equipaments del GEiEG de Sant Ponç fins al 3 d'agost, i després passarà per Reus (a la Biblioteca del Centre de lectura, del 27 de setembre l 15 d'octubre), Sant Cugat (a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, del 10 d'octubre al 29 d'octubre) i tornarà a Girona, aquesta vegada a la Biblioteca del Barri Vell, del 24 d'octubre a l'11 de novembre.