Sociedad

Més de 230 hectàrees de fruiters, amb danys de fins al 90% per la pedra

Els municipis més perjudicats són Almenar, Gimenells, Almacelles i Lleida (a la zona de Sucs), mentre que Aitona, Sarroca i Torres de Segre van tenir conseqüències més lleus, del 30%, perquè la mida de la pedra era més petita

Una nectarina d'un camp de fruiters de la zona d'Almacelles, danyada per la pedregada que fa afectar part del Segrià aquest final de juliol. Foto: Cedida per ASAJA.

ALMACELLES/LLEIDA

La pedregada de l'últim dijous de juliol al vespre, amb pedres de més de 5 centímetres de diàmetre, segons l'alcaldessa d'Almacelles, Vanessa Olivart, ha malmès 231 hectàrees de fruiters dels municipis d'Almacelles, Almenar, Gimenells i Pla de la Font i Sucs (que pertany al municipi de Lleida), segons dades del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat després d'una primera inspecció.

Pedres grans

D'acord amb l'informe, la tempesta va començar amb pedres de mida gran -el govern parla de pedres de més de dos centímetres- que van caure de forma molt vertical, sense pluja, provocant danys a cultius i, en els entorns urbans, també a equipaments públics i propietats privades com coberts, granges i magatzems. Així ho ha ratificat a Ràdio Lleida l'alcaldessa d'Almacelles. Les pedres "van afectar moltíssim els magatzems agrícoles, les teulades, els vidres dels cotxes que eren al carrer... Al nostre pavelló (al municipal) ha fet diversos forats a la lluminària del pavelló".

Vanessa Olivart (Alcaldessa Almacelles): La pedra "ha afectat moltíssim magatzems agrícoles, vidres de cotxes aparcats.. a mobiliari urbà, al nostre pavelló"

00:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000034572/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els danys en els cultius, afegeix Acció Climàtica, s'han produït majoritàriament en els fruiters que estaven pendents de collir de diferents varietats de pera, poma, préssec i nectarina i que no estaven protegits per xarxes antipedra. Els danys "poden arribar al 80-90% a les finques més afectades".

ASAJA

En aquest sentit, el president d'ASAJA a Lleida, Pere Roqué, afirma que "la producció encara baixarà més de les dades que teníem (basades en els estralls provocats per la gelada d'abril) i que parlaven d'una reducció de la producció del 70% en la fruita d'os, amb la qual cosa devallarà encara més la contractació de persones que tenim contractades habitualment durant la campanya de la recollida de fruita a Lleida".

Pere Roqué (Asaja): "La pedregada farà baixar encara més la devallada de la producció, prevista ja un 70% per sota arran de la gelada d'abril"

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000034571/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aitona i Torres

La pedra també va caure a Aitona, Torres de Segre i Sarroca, assegura Acció Climàtica, però amb menys intensitat. Els danys han estat menors en aquesta zona, del voltant del 30% ja que la pedra que hi va caure va ser més petita i, a més, bona part de la fruita ja estava recollida.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00